Oscar: Kejayaan 'Slumdog Millionaire' tepati ramalan - Hiburan | mStar

Oscar: Kejayaan 'Slumdog Millionaire' tepati ramalan

Danny Boyle bersama barisan pelakon Slumdog Millionaire meraikan kejayaan besar mereka
Danny Boyle bersama barisan pelakon Slumdog Millionaire meraikan kejayaan besar mereka

[SEMASA] SEPERTI yang dijangka, filem yang memberi pengiktirafan kepada penduduk setinggan di Mumbai, India, "Slumdog Millionaire" mendapat kemenangan besar di Anugerah Academy ke-81 semalam dengan memenangi kategori filem terbaik, dan tujuh lagi Oscar termasuk Pengarah Terbaik yang dibolot oleh Danny Boyle.

Filem yang mendapat 10 pencalonan itu mengaut banyak anugerah penting, hari ini.

'Slumdog Millionaire' yang mengisahkan tentang harapan penduduk di lembah setinggan di Mumbai, India turut memenangi anugerah lakonlayar adaptasi terbaik, sinematografi, editing and muzik latar juga lagu.

Pengarah filem itu, Boyle dalam ucapannya turut merakamkan rasa penghargaan kepada setinggan di Mumbai, meskipun filem ini mendapat kecaman oleh penduduk di Mumbai kerana penggunaan perkataan 'dog' dalam filem itu.

Lain-lain pemenang yang diraikan di Anugerah Academy ke-81 atau Oscar di Kodak Theatre, Los Angeles, Amerika Syarikat semalam ialah Kate Winslet (Aktres Terbaik menerusi filem "The Reader"); Sean Penn (Aktor Terbaik "Milk"); Heath Ledger (Aktor Pembantu Terbaik dalam "The Dark Knight") dan Penelope Cruz (Aktres Pembantu Terbaik untuk "Vicky Cristina Barcelona)."

Filem robot romantik "Wall-E" pula memenangi filem animasi terbaik.

Dan atas usahanya untuk memberi sentuhan baru kepada watak Joker dalam filem Batman, Health Ledger menjadi aktor kedua diberi pengiktirafan setelah kematiannya. Penganugerahan ini diberikan setelah 13 bulan pemergiannya kerana lebihan pengambilan dadah.

Oscar yang dimenangi Ledger diterima oleh kedua ibu bapanya bagi pihak anaknya, Matilda yang berusia 3 tahun.

"Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua orang yang mengiktiraf haisl kerja anak saya walaupun dia sudah tiada.

"Kepada semua orang yang terlibat seperti Warner Bros dan Christopher Nolan yang memberi lesen kepada Heath untuk buat kajian tentang watak gila Joker," jelas ayah Ledger, Kim Ledger.

Sejak kematiannya, Ledger yang berusia 28 tahun telah mendapat penghormatan sama seperti yang diberikan kepada bintang ternama James Dean, yang juga seorang bintang yang meningkat naik tapi mati mengejut.

Watak Joker yang dibawa oleh Heath begitu menarik, mengalahkan usaha yang dilakukan oleh Jack Nicholson yang pernah membawa peranan ini pada tahun 1989 dalam filem "Batman."

Kematian Heath Ledger bagaimanapun mencipta satu lakaran sejarah baru bilamana filem "The Dark Knight," mencatat rekod sebanyak $158.4 juta ketika mula ditayangkan.

Kemenangan filem "Slumdog Millionaire" sudah dijangkakan. Sementara lagu "Jai Ho' yang dicalonkan untuk filem 'Slumdog" juga dapat pengiktirafan.

Komposer A.R. Rahman, yang juga menang dua anugerah bagi skor muzik dan lagu terbaik, berkata filem 'Slumdog' adalah cerita pasal optimisma dan harapan.

"Sepanjang hidup saya, saya ada pilihan untuk membenci atau bercinta. Saya pilih cinta dan saya berada di sini sekarang," kata Rahman.

Filem epik cinta "The Curious Case of Benjamin Button," yang mendapat 13 pencalonan hanya mampu mengutip tiga saja anugerah - efek visual, pengarah seni dan solekan.

"The Dark Knight" juga mendapat kemenangan kedua menerusi suntingan bunyi.

Cruz pula mencatat kemenangan kerana berjaya membawa watak seorang wanita yang berada di dalam dilema cinta tiga segi, mengaitkan bekas suaminya dan seorang wanita Amerika.

"Saya rasa macam nak pengsan sekarang. Terima kasih kepada Woody Allen kerana memberi saya watak yang cukup baik ini," kata Cruz semasa mengambil trofinya.

Ini kali kelima watak wanita yang dicipta Allen mendapat anugerah. Selain Cruz, aktres lain yang pernah menang anugerah yang sama ialah Dianne Wiest untuk "Hannah and Her Sisters" dan "Bullets Over Broadway"; dan Mira Sorvino bagi "Mighty Aphrodite."

Penulis skrip "Slumdog" pula Beaufoy, yang mengadaptasi skrip itu dari novel Vikas Swarup bertajuk "Q&A," agak teruja dengan kemenangannya.

Yang penting filem yang dikeluarkan dengan bajet $14 juta, "Slumdog Millionaire" telah membuka mata ramai orang tentang kehidupan setinggan di India.

Kesemua kisah benar yang dipaparkan di dalam filem ini seperti kepayahan, kecurangan, kezaliman polis dan semua kesusahan yang dihadapi oleh kanak-kanak di kawasan setinggan Mumbai dan kejayaan budak setinggan dalam program "Who Wants to Be a Millionaire" amat berkesan sekali.

Mujurlah dengan bantuan Warner Bros, filem ini berjaya dipasarkan walaupun pada mulanya terpaksa menghadapi kesukaran.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain