'Slumdog Millionaire' diheret ke mahkamah, Anil ke Anugerah Oskar - Hiburan | mStar

'Slumdog Millionaire' diheret ke mahkamah, Anil ke Anugerah Oskar

Anil Kapoor membawa watak pengacara game show dalam filem yang mendapat banyak pencalonan di Oskar iaitu 'Slumdog Millionaire'.
Anil Kapoor membawa watak pengacara game show dalam filem yang mendapat banyak pencalonan di Oskar iaitu 'Slumdog Millionaire'.

AKTOR Bollywood Anil Kapoor sudah bersiap sedia untuk ke Anugerah Oskar, yang akan berlangsung pada hari Ahad 22 Februari. Tapi pemergiannya ke acara gemilang itu tidak akan diringi oleh anak kesayangan Sonam kerana sibuk dengan promosi filem 'Delhi-6' di India.

"Saya akan menghadiri premier filem anak saya dulu di Delhi dan kemudiannya baru berlepas ke Amerika," kata Anil.

Dalam filem itu, Anil membawa watak pengacara game show. Filem 'Slumdog Millionaire' yang mendapat banyak pencalonan Oskar, diarahkan oleh peberbit keturunan British Danny Boyle.

Filem ini mengisahkan penderitaan kehidupan setinggan di India. Kehidupan mereka mulanya miskin dan kemudiannya berubah menjadi kaya.

Ramai karyawan Hollywood memuji filem yang mendapat 10 pencalonan ini termasuklah susunan muzik dan kekuatan lagu-lagu yang terbaik oleh A.R. Rahman.

Selain Anil, dua pelakon kanak-kanak filem ini, Rubina Ali dan Azharuddin Ismail begitu teruja kerana dipilih untuk mengikuti rombongan ke Oskar.

Bukan saja ini adalah kali pertama kedua anak kecil ini menaiki pesawat tapi mereka juga akan berjalan di atas karpet merah dan bergaul dengan selebriti terkemuka Hollywood.

Di sebalik kegemilangan filem ini, pelakon-pelakon dan juga muzik maestro A.R Rahman telah dihadapkan ke mahkamah Bihar pada hari Rabu untuk perbicaraan kes saman malu atas tuduhan 'memberi gambaran buruk kepada penduduk setinggan.'.

Kes ini akan didengar semula pada 24 Februari nanti.

"Mahkamah tidak menolak mendengar perbicaraan kes ini," jelas satu sumber.

Menurut sumber itu, petisyen yang dikemukakan oleh Vishwakarma, setiausaha agung Jhuggi Jhonpdi Sanyukta Sangharsh Samiti (persatuan yang menegakkan hak golongan setinggan), antara lain kandungannya... menuduh pengarah muzik A.R. Rahman, aktor Anil Kapoor dan lain-lain pekerja India yang terlibat dalam pembikinan filem ini "telah menyinggung perasaan kaum setinggan dengan menyalahguna tajuk untuk filem ini."

Namun, tidak ada sebarang dakwaan atau tuduhan dikenakan ke atas pengarah filem Danny Boyle.

"Tajuk yang digunakan untuk filem ini adalah bersalahan dengan prinsip manusia sejagat," kata Vishwakarma.

Salinan petition telahpun dihantar ke Komisyen Hak Asasi Nasional, Komisyen Hak Asasi Negeri dan Lembaga Penapis Filem kerajaan.

Beberapa minggu yang lalu, sekumpulan wakil penduduk setinggan telah membuat protes ke atas filem ini dan mengoyak poster dan banner di Panggung Ashok kerana marah dengan perkataan 'dog' atau anjing yang digunakan.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain

Nasharudin Mat Isa akan didakwa Selasa