Alibaba Latih PKS Malaysia - Niaga | mStar

Alibaba Latih PKS Malaysia

KUALA LUMPUR: Syarikat e-dagang utama dunia, Alibaba, telah menjalankan program latihan e-dagang perniagaan kepada perniagaan (B2B) untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) Malaysia.

Pengarah Projek B2B Malaysia, Platform Perdagangan Dunia Elektronik (eWTP), Terry Jiang berkata program itu yang dijalankan di sembilan bandar utama di seluruh negara sejak dua minggu lepas dan berakhir hari ini, menarik 330 PKS.

"Kami berhasrat melengkapkan dan memperkasakan PKS Malaysia dengan pengetahuan dan alat yang diperlukan untuk berjaya dalam perdagangan global," katanya kepada Bernama dalam satu temu bual menerusi telefon.

Program dua minggu yang dikendalikan oleh 10 pakar e-dagang dari Alibaba.com, disokong oleh Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) dan Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade).

Ia menyediakan pembinaan keupayaan untuk PKS dalam e-dagang, bermula dengan kaedah berkesan untuk memasarkan barangan mereka pada platform dalam talian, pengurusan logistik dan sistem pembayaran serta cara bagi mengenal pasti pilihan pengguna.

"Memandangkan kami kini mempunyai kira-kira 2,000 PKS di Zon Perdagangan Bebas Digital (DFTZ), mereka perlu mengetahui semua peralatan dan pengetahuan supaya mereka boleh memanfaatkan pasaran global dengan berkesan," katanya.

Beliau berkata program latihan berterusan akan dijalankan selain pendekatan bersemuka, menerusi pembentangan video yang boleh didapati di platform dalam taliannya tidak lama lagi.

Program latihan, kerjasama terkini selari dengan eWTP itu akan memudahkan PKS berdagangan antara China dan Malaysia serta dunia menggunakan platform DFTZ.

DFTZ, kerjasama antara kerajaan Malaysia dan Alibaba, mula beroperasi pada 3 Nov lepas. Ia menyasarkan menjadi hab logistik utama di Asia menjelang 2020.

Hab eWTP Malaysia dilancarkan pada Mac lepas bagi menawarkan PKS Malaysia dengan infrastruktur untuk melaksanakan perdagangan dengan perkhidmatan yang merangkumi e-dagang, logistik, pengkomputeran awan, pembayaran mudah alih dan latihan bakat.

Dalam satu kenyataan, Ketua Pegawai Operasi MDEC, Datuk Ng Wan Peng, berkata program itu akan meningkatkan penggunaan e-dagang di negara ini dan meningkatkan daya saing PKS dalam pasaran global menerusi kaedah digital.

"E-perniagaan dan perdagangan jelas merupakan kaedah menjalankan perdagangan global pada masa depan. Kami gembira dapat melancarkan program latihan untuk PKS tempatan bersama Alibaba," katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif Matrade, Dr Mohd Shahreen Zainooreen Madros pula berkata e-dagang merupakan cara ke hadapan dalam perdagangan antarabangsa.

"PKS kini boleh memasuki pasaran global dengan kos yang mereka mampu dalam tempoh masa yang lebih cepat berbanding perdagangan secara konvensional, sekali gus menjadikan mereka menjadi usahawan global," katanya dalam satu kenyataan.

Setakat ini,  Malaysia mempunyai 907,065 PKS, yang mewakili 98.5 peratus daripada perniagaan di negara ini.-- Bernama  
Alibaba , PKS

Artikel Sebelum

KWSP Rangka Misi 2018

Artikel Berikut

Jenama TNB Kini Ke-6 Terbaik Di Malaysia

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain