Kemudahan Wifi Galak Perkembangan Ekonomi - Niaga | mStar

Kemudahan Wifi Galak Perkembangan Ekonomi

musa aman 2

KOTA KINABALU: Kemudahan jalur lebar tanpa wayar atau Wifi secara percuma di sini dapat menggalakkan perkembangan ekonomi digital Sabah serta memberi sokongan kepada pembangunan industri pelancongan negeri, kata Ketua Menteri Tan Sri Musa Aman.

Beliau berkata, kemudahan itu menjadi landasan dalam mewujudkan inisiatif awam yang bertujuanmemantapkan rangkaian digital e-kerajaan pada masa depan.

“Di samping itu, saya yakin ia (kemudahan jalur lebar tanpa wayar) akan berupaya menarik lebih banyak pelaburan asing  secara langsung selain (dapat membantu) memajukan Kota Kinabalu sebagai sebuah bandar raya mesra perniagaan, dan selesa didiami serta dilawati,” katanya semasa pelancaran kemudahan        WiFi itu di sini, Jumaat. 

Musa berkata, kemudahan Wifi juga membolehkan hasrat kerajaan menjadikan Kota Kinabalu sebagai bandar raya  pintar, yang memudahkan pengguna melakukan kerja di mana sahaja dan pada bila-bila masa, sekali gus meningkatkan keberkesanan dan produktiviti negeri dan negara.

“Peningkatan penggunaan e-perkhidmatan sektor awam dan swasta juga telah menjadikan        perkhidmatan       dalam talian sebagai satu kebiasaan pada masa kini. Masyarakat  lebih suka mendapatkan maklumat secara dalam talian dan berhibur melalui aplikasi internet yang tersedia,” katanya.

Terdahulu, Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak berkata usaha mewujudkan perkhidmatan Wifi percuma yang bermula  Mei 2016 itu akan meningkatkan kadar celik teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dalam kalangan masyarakat.

ia juga sebahagian daripada usaha meletakkan Kota Kinabalu setaraf bandar lain dari segi kemudahan       ICT dan akses internet, katanya.

Beliau berkata, kemudahan Wifi di Kota Kinabalu itu adalah hasil usaha sama awam dan swasta, antara Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) dan Borneo Global Connect Sdn Bhd (BGCSB).

Salleh turut memaklumkan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah bersetuju      memberi peruntukan bagi pembangunan kemudahan WiFi luar bandar Sabah.

Kerajaan pusat akan berbincang dengan kerajaan Sabah mengenai pelaksanaan projek itu supaya ia dapat dijalankan secara lancar, katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain

Vardy catat rekod gol luar biasa EPL