AirAsia Jangka Peningkatan Penumpang 10 Peratus - Niaga | mStar

AirAsia Jangka Peningkatan Penumpang 10 Peratus

NEW DELHI: AirAsia Bhd menjangka jumlah penumpang meningkat 10 peratus tahun ini berikutan usaha berterusan syarikat memperluaskan rangkaian dan kumpulan pesawat.

Syarikat penerbangan tambang murah itu akan memperoleh tujuh lagi pesawat dan menambah destinasi antarabangsa dari Kuala Lumpur pada tahun ini, kata Ketua Pegawai Eksekutif Aireen Omar kepada Bernama.

"Seiring dengan pertumbuhan kami sebelum ini, kami menjangka sekurang-kurangnya peningkatan 10 peratus dalam jumlah penumpang pada 2017.

"Kami akan menghubungkan beberapa destinasi dengan Kuala Lumpur. Pengumuman akan dibuat tidak lama lagi," kata Aireen tanpa mendedahkan laluan yang dirancang.

Bagaimanapun, beliau berkata laluan baru berkenaan dalam rantau ASEAN dan India.

Seorang pegawai dari negeri Odisha, India, baru-baru ini menyatakan yang AirAsia akan melancarkan penerbangan antara Bhubaneswar dan Kuala Lumpur.

Baru-baru ini, AirAsia menawarkan lapan laluan di India iaitu ke Bengaluru, Chennai, Hyderabad, New Delhi, Kochi, Kolkata, Trichy dan Visakhapatnam, dari habnya, Kuala Lumpur.

Syarikat sekutu, Thai AirAsia mengadakan perkhidmatan ke empat bandar di India dari Bangkok.

Aireen berkata AirAsia dalam usaha mendapatkan kebenaran kerajaan India untuk menambah lebih banyak destinasi dan menambah kekerapan penerbangan di laluan sedia ada.

New Delhi berminat untuk meningkatkan kesalinghubungan dengan ASEAN sebagai sebahagian daripada dasarnya untuk mewujudkan hubungan politik dan perniagaan yang lebih luas dengan rantau tersebut.

AirAsia

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Sistem Perbankan Domestik Kekal Kukuh - BNM

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain