Pendapatan KWSP Meningkat Hampir 30 Peratus - Niaga | mStar

Pendapatan KWSP Meningkat Hampir 30 Peratus

KUALA LUMPUR: Pendapatan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) meningkat sebanyak 29.21 peratus kepada RM12.32 bilion dalam suku ketiga yang berakhir pada 30 Sept, 2016, daripada RM9.54 bilion yang dicatatkan dalam suku yang sama tahun lepas.

Aset pelaburan meningkat 4.09 peratus atau RM27.98 bilion kepada RM712.50 bilion daripada RM684.52 bilion yang dicatatkan pada 31 Disember 2015.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Shahril Ridza Ridzuan berkata prestasi bertambah baik dalam suku ketiga 2016 itu disebabkan oleh asas rendah. 

"Pelaburan luar negara kami pada suku tahun itu terus meningkatkan pulangan manakala rugi terjejas pula mencatatkan penyusutan yang ketara dari tahun lepas," katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Pada Suku-3 2016, rugi terjejas meningkat kepada RM349.59 juta, daripada RM1.02 bilion yang dicatatkan dalam suku tahun yang sama tahun lepas.

Ekuiti, yang merangkumi 41.24 peratus daripada pelaburan aset menyumbang RM7.02 bilion, mewakili 56.96 peratus daripada jumlah pendapatan pelaburan untuk suku ini.

Ini adalah peningkatan sebanyak 49.02 peratus daripada RM4.71 bilion yang dicatatkan dalam suku yang sama pada 2015.

Peningkatan pendapatan pelaburan dalam suku ketiga tahun ini disumbang oleh pemulihan harga ekuiti, terutamanya di pasaran Asia Utara dan negara membangun, yang memberi peluang kepada KWSP untuk merealisasikan pendapatan perniagaan lebih tinggi, kata Shahril.

Pada Sept 2016, 49.76 peratus daripada aset pelaburan KWSP adalah dalam instrumen pendapatan tetap.

Dalam suku ketiga, pelaburan dalam instrumen pendapatan tetap mencatatkan pulangan sebanyak RM4.52 bilion, iaitu 36.65 peratus daripada pendapatan pelaburan suku tahun.

Pendapatan daripada Sekuriti Kerajaan Malaysia (MGS) meningkat 7.21 peratus kepada RM1.95 bilion daripada RM1.82 bilion pada Suku-3 2015, manakala bon dan pinjaman menjana pulangan pelaburan sebanyak RM2.56 bilion, berbanding RM2.54 bilion pada suku-3 2015.

Pada masa hadapan, Shahril berkata kos KWSP bagi pelaburan luar negara akan meningkat memandangkan pelaburan dilakukan pada kadar tukaran asing yang lebih tinggi.

"Persekitaran kadar faedah yang rendah juga dijangka menurunkan pulangan daripada pelaburan pendapatan tetap kerana bon yang matang akan dilaburkan semula pada kaedah rendah.

"Memandangkan penyusutan pendapatan pelaburan pada setengah tahun pertama serta ketidaktentuan yang dijangka kekal sehingga hujung tahun ini, keadaan akan menjadi lebih mencabar bagi KWSP untuk mengekalkan prestasi pulangan tahun-tahun lepas," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain