Felcra Lebar Sayap Perniagaan - Niaga | mStar

Felcra Lebar Sayap Perniagaan

LUMUT: Felcra Bhd akan melebarkan sayap perniagaannya dengan mempelbagaikan kegiatan ekonomi bagi memperkukuhkan kedudukan kewangan serta membantu meningkatkan pendapatan peserta di seluruh negara.

Pengerusinya Datuk Bung Moktar Radin berkata Felcra akan menceburi pelbagai bidang antaranya industri makanan, hartanah, perniagaan input pertanian, ternakan serta makanan halal diproses selain bergantung kepada hasil pertanian serta perladangan.

"Sejajar dengan penubuhan Felcra sejak 50 tahun lalu, kita akan merebut apa sahaja peluang yang boleh mendatangkan keuntungan kepada syarikat serta dapat menjana ekonomi peserta khususnya masyarakat luar bandar supaya mereka dapat keluar daripada belenggu kemiskinan.

"Saya selaku pengerusi sentiasa memastikan Felcra terus bergiat aktif dalam pelbagai bidang selain perancangan memperluaskan keluasan ladang dengan mengeluarkan apa sahaja hasil tanaman untuk mengelakkan tanah-tanah yang terbiar tanpa diusahakan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada Majlis 'Networking Dinner With Media' bersempena Konvoi Kembara Media 50 Tahun Felcra di sini Jumaat malam.

Konvoi itu membabitkan seramai 200 peserta termasuk pengamal media menaiki 50 buah kereta menjelajah beberapa kawasan Felcra di Perak selama dua hari mulai Jumaat.

Dalam pada itu, Bung Mokhtar berkata bagi menjaga kebajikan kakitangannya,  Felcra akan membina perumahan mampu milik mulai tahun depan di Selangor, Melaka dan Perlis sebelum memperluaskannya ke seluruh negara.

Beliau berkata pembinaan rumah itu adalah khusus untuk kakitangan Felcra yang mempunyai pendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah dan rumah berkenaan akan dijual dengan harga yang berpatutan.

Selain itu, beliau berkata pihaknya memperuntukkan sebanyak RM10 juta setahun bagi membiayai insurans kesihatan kepada 3,500 kakitangannya.

"Mulai tahun depan, mereka tidak perlu lagi membayar RM150 sebulan melalui potongan gaji untuk insurans kesihatan. Ini kerana kita mahu meringankan beban berikutan kos sara hidup yang kian meningkat," katanya. - BERNAMA

Felcra

Artikel Sebelum

Petronas Tawar Hadiah Eksklusif F1

Artikel Berikut

DHL Express Naikkan Kadar 2017 Sebanyak 6.9 Peratus

Artikel Lain