Jalinan Mida, KEI Pacu Pelaburan Berkualiti Dari Kyushu - Mustapa - Niaga | mStar

Jalinan Mida, KEI Pacu Pelaburan Berkualiti Dari Kyushu - Mustapa

Mustapa (dua dari kanan) menyaksikan majlis MoU antara Mida yang diwakili Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Azman Mahmud (kanan) dan Pengerusi KEI, Yutaka Aso (dua dari kiri) di Tokyo.

TOKYO: Jalinan usaha sama antara Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (Mida) dan Ekonomi Antarabangsa Kyushu (KEI) dapat menggalakkan hubungan perdagangan dan pelaburan berkualiti dari wilayah Kyushu, kata Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu berkata komuniti perdagangan Malaysia dan Jepun akan mendapat manfaat daripada pemeteraian memorandum persefahaman (MoU) bagi hubungan dua hala di antara Mida dan KEI baru-baru ini.

"Dengan komitmen yang tinggi daripada kedua-dua kerajaan dan komuniti perniagaan, saya yakin kerjasama ini akan mengukuhkan hubungan dua hala di antara negara kita dan mendorong pelaburan berkualiti bagi tahun akan datang," kata Mustapa dalam ucap utamanya pada majlis menandatanganani MoU  antara Mida dan KEI pada 25 November di Osaka.

KEI ialah sebuah organisasi mewakili organisasi Jepun terdiri dari bank, badan kerajaan dan sektor swasta, menyasarkan untuk menggalakkan dan memudahkan industri, pelancongan dan pertukaran di antara wilayah Kyushu, Jepun dan pihak asing.

Beliau menekankan hubungan dua hala antara Malaysia dan Jepun berkembang dalam pelbagai aspek bukan sahaja antara kedua-dua kerajaan malahan sektor swasta sejak 50 tahun yang lalu.

"Syarikat-syarikat Jepun memainkan peranan penting dalam komuniti perdagangan Malaysia dengan kebanyakan menubuhkan kemudahan pengeluaran dan ibu pejabat serantau di negara kita," kata Mustapa.

Bagi mengukuhkan lagi kedudukan Malaysia sebagai destinasi pilihan pelaburan serantau, beliau berkata, Malaysia akan terus menekankan usaha sama kukuh dan berkesan di antara sektor awam dan swasta.

"Usaha sama inilah yang menjadikan Malaysia kompetitif dari segi kos dan menyumbang kepada kebolehan kita untuk terus menarik pelaburan langsung asing (FDI).

"Ini akan membolehkan kita memudahkan perdagangan dan memastikan prosedur dan peraturan kita menggalakkan persekitaran mesra perniagaan," kata beliau.

Mida, kata Mustapa, juga bekerjasama dengan sebuah lagi organisasi dari Jepun sejak 1995 iaitu Kyukeiren. Setakat ini tiga misi perdagangan dan pelaburan serta seminar telah diadakan di wilayah Fukuoka.

Kyukeiran ialah sebuah organisasi serantau menyepadukan ekonomi dengan keanggotaa kira-kira 970 syarikat berpejabat di Kyushu dan Yamaguchi.-- Bernama


Mida , KEi , Mustapa Mohamed

Artikel Sebelum

Untung Pracukai Q3 RHB Susut

Artikel Berikut

Lebih 40 Syarikat Sertai Iskarnival 2015

Artikel Berkaitan

Artikel Lain