Pinjaman RM100 Juta Untuk Usahawan Ke Peringkat Global - Niaga | mStar

Pinjaman RM100 Juta Untuk Usahawan Ke Peringkat Global

KUALA LUMPUR: Satu memorandum perjanjian yang memperuntukkan pinjaman berjumlah RM100 juta kepada usahawan tempatan menembusi pasaran antarabangsa, ditandatangani antara Export-Import Bank of Malaysia Berhad (Exim Bank) dan Majlis Amanah Rakyat (MARA), Selasa.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata perjanjian ini dicapai bagi memberi peluang kepada 50 usahawan kecil dan sederhana tempatan memperoleh pembiayaan dalam bentuk pinjaman berjumlah RM300,000 hingga maksimum RM2 juta.

"Antara komponen yang menyulitkan usahawan tempatan menembusi pasaran global ialah dari segi kewangan, maka perjanjian ini memberi peluang kita menaja usahawan pelbagai bidang untuk menembusi pasaran luar," katanya kepada pemberita di sini, Selasa.

Katanya permohonan untuk mendapatkan pinjaman ini sudah dibuka dan beliau berharap usahawan kecil dan sederhana tempatan mengambil peluang untuk mendapatkan pinjaman ini.

Beliau berkata Exim Bank dipilih sebagai pembiaya kepada pinjaman ini berdasarkan pengalaman bank itu dalam membantu usahawan menjalankan perniagaan ke pasaran antarabangsa terutama dari segi import dan eksport.

Memorandum perjanjian dan memorandum persefahaman itu ditandatangani oleh Ketua Pegawai Eksekutif Exim Bank Datuk Adissadikin Ali, dan Ketua Pengarah MARA, Datuk Ibrahim Ahmad sambil disaksikan Mohd Shafie serta Ketua Setiausaha KKLW Datuk Seri Ibrahim Muhammad.

Sementara itu, Adissadikin berkata Exim Bank secara konsisten akan membantu usahawan tempatan meneroka perniagaan di luar negara melalui perkhidmatan pembiayaan dan khidmat nasihat.

"Usaha sama dengan Mara ini menyaksikan satu lagi inisiatif penting bagi meningkatkan kompetensi usahawan kecil dan sederhana tempatan," katanya.

Mara , Exim Bank

Artikel Sebelum

MPC Komited Pacu IKS Menggunakan TRIZ

Artikel Berikut