OMNI2UAccount, Perisian Perakaunan Patuh CBP - Niaga | mStar

OMNI2UAccount, Perisian Perakaunan Patuh CBP

KUALA LUMPUR: Dalam usaha membantu memudahkan perniagaan dalam pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (CBP) pada tahun depan, sebuah syarikat Malaysia membangunkan perisian Perakaunan Pematuhan CBP, berkonsepkan awan, dikenali sebagai 'OMNI2UAccount'.

Rakan Bersekutu OMNI2U Sdn Bhd Manogaran Govindan berkata perisian itu merupakan penyelesaian perakaunan awan terkenal yang membolehkan akses tanpa sempadan untuk mengurus dan memantau urus niaga perniagaan menggunakan pengiraan CBP.

"Sediakan payung sebelum hujan, buatlah persediaan untuk CBP, OMNI2UAccount adalah alat yang dapat membantu pemaju cukai, individu atau usahawan yang berkaitan dengan perniagaan.

"Anda perlu mempunyai pemahaman yang baik mengenai bagaimana CBP dilaksanakan untuk memastikan perniagaan anda mematuhinya," katanya kepada Bernama di sini.

Versi awan OMNI2UAccount telah disahkan oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia dan boleh diakses melalui telefon pintar, katanya.

Manogaran berkata perisian ini juga akan menyediakan beberapa manfaat kepada pengguna, antaranya pengguna tidak perlu memasang apa-apa program dalam komputer, malah OMNI2UAccount boleh diakses jika pengguna mempunyai sambungan internet.

"Jika mereka mahu melakukan secara manual, amat sukar untuk mengira CBP bagi perniagaan, dan perisian ini juga boleh mengenal pasti kelemahan syarikat dan rancangan perniagaan," katanya.

Beliau berkata perisian OMNI2UAccount juga melindungi setiap data syarikat sekiranya komputer atau peranti yang digunakan rosak, hilang dan dicuri.

"Dokumentasi dan proses operasi CBP yang rumit bagi perniagaan telah dipermudahkan oleh OMNI2UAccount.

"Kami sentiasa memantau dan mengemas kini sebarang pindaan statutori CBP dan penambahbaikan kecekapan perisian melalui teknologi awan kami," kata beliau sambil menambah latihan akan disediakan bagi pembeli perisian ini, yang berharga dari RM1,460.

Manogaran, yang juga Penasihat Penyelesaian Perniagaan, juga menasihatkan perniagaan supaya mengenal pasti kategori barang perniagaan mereka dengan bekalan (kadar standard bekalan atau bekalan kadar sifar atau pembekalan dikecualikan), inventori, pengekodan dan set tempat jualan selepas mendaftar.

"CBP hanya dikenakan dan dikenakan jika perniagaan itu didaftarkan di bawah CBP. Oleh itu, perniagaan itu tidak boleh mengenakan bayaran dan mengenakan CBP ke atas pembekalan barang dan perkhidmatan kepada pelanggan-pelanggan mereka," katanya.

Mengulas mengenai persepsi orang ramai mengenai CBP, Manogaran berkata orang ramai perlu memahami mengenai sistem cukai ini kerana ada harga barang yang mungkin turun.

Pada pendapat beliau, tahap kesedaran yang rendah mengenai CBP, merupakan halangan utama untuk sistem cukai yang progresif, dan menggesa kerajaan supaya menggunakan mekanisme yang betul untuk meningkatkan kesedaran orang ramai.

Kerajaan akan melaksanakan CBP pada kadar tetap sebanyak enam peratus bagi menggantikan Cukai Jualan dan Perkhidmatan sekarang ini pada 16 peratus.


GST

Artikel Sebelum

Eksport Perabot Malaysia Ke AS Meningkat

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Tommy Thomas letak jawatan Peguam Negara