IBBM Ditukar Kepada Nama Kepada IBBBA - Niaga | mStar

IBBM Ditukar Kepada Nama Kepada IBBBA

KUALA LUMPUR: Institut Bank-Bank Malaysia (IBBM) telah ditukar nama kepada Institut Bank-Bank Berkanun Asia (IBBBA) berikutan usaha untuk menyusun semula IBBM dan mendefinasikan peranannya sebagai sebuah badan profesional untuk bank.

Matlamat utama IBBBA untuk memprofesionalkan kerjaya perbankan dengan meningkatkan standard dan kualiti keanggotaannya, kata IBBBM dalam satu kenyataan hari ini.

Intitut berusia 37 tahun itu memperkenalkan rangka kerja keanggotaan baharu bagi mempertahankan standard profesional dan memastikan pengiktirafan sewajarnya status keanggotaan berprestijnya melalui program bank berkanun, menguatkuasa kod etika dan kelakuan, memperkukuh kualiti anugerah dan peperiksaannya.

"Standard profesionalisme yang tinggi perlu ditanam di dalam kurikulum kursus bagi mewujudkan bakat berkualiti lebih tinggi yang mesti diuji secukupnya dan dicapai bagi memastikan kepercayaan orang ramai.

"Kami juga perlu memikirkan semula peranan bagi mendidik pelajar kami dan untuk melihat semula keupayaan kapasiti pendidikan profesional untuk abad baharu yang inklusif," kata Ketua Pegawai Eksekutifnya, Tay Kay Luan.


IBBM

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain