1MDB Dapat Kadar Tarif Untuk Loji Tenaga Solar - Niaga | mStar

1MDB Dapat Kadar Tarif Untuk Loji Tenaga Solar

solar

PETALING JAYA: Loji tenaga solar mega yang dimulakan oleh 1Malaysia Development Bhd (1MDB) mendapat kadar tarif di antara 40 sen kepada 46 sen kilowat sejam (kWh).

Kadar tersebut adalah lebih rendah daripada tarif sedia ada untuk tenaga elektrik yang dijana oleh loji solar. Bagaimanapun, ia tidak dapat ditentukan sekiranya itu adalah kadar terbaik dengan teknologi ini kerana difahamkan ia merupakan rundingan secara terus.

Loji solar 50MW yang dirancang itu akan dibina di Kedah, merupakan hasil melalui "rundingan terus" dengan Kerajaan, kata sumber. Ia juga akan menjadi yang terbesar di negara ini, setakat ini.

Sumber itu berkata, pihak-pihak yang berkaitan berusaha untuk meletakkan perjanjian tersebut bersama-sama bila tiba masanya yang akan diumumkan semasa Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama merancang untuk berkunjung ke Malaysia pada bulan depan.

Pembekal teknologi bagi loji tenaga 1MDB merupakan sebuah syarikat yang berpangkalan di AS, kata sumber.

Ia juga difahamkan bahawa perjanjian loji kuasa 1MDB dengan Kerajaan berlaku apabila terdapat rundingan terus antara 1MDB dengan Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, dengan kedua-dua Suruhanjaya Tenaga dan Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (Seda) yang turut memainkan sedikit peranan dalam perkara itu.

Seda merupakan badan yang menyelia usaha mewujudkan tenaga yang boleh diperbaharui di negara ini dan merancangkankadar bayaran Tarif (FiT) yang membolehkan syarikat-syarikat dan pemilik rumah untuk menghasilkan tenaga boleh diperbaharui daripada sumber-sumber seperti solar dan menjual kepada rangkaian elektrik di negara ini.

Kadar FiT 1MDB antara 40 sen kepada 46 sen yang dilihat sejajar dengan trend harga Seda.

Ia adalah jauh lebih rendah dari apa yang generasi pertama pemohon mendapat pada Januari 2012, apabila Seda mendapat tarif 95 sen per kWh untuk ladang solar dengan saiz 1MW kepada 10mw. Daripada peruntukan di bawah 10mw untuk kategori 30MW, kadar itu adalah 85 sen per kWh.

Kadar FiT Seda ini direka untuk dikurangkan bagi menyesuaikan dengan penurunan trend solar (dan lain-lain jenis tenaga boleh diperbaharui) peralatan dan teknologi.

Di bawah semakan terbarunya pada Januari tahun ini, kadar FiT untuk solar dikurangkan kepada 60.8 sen (untuk 1MW kategori 10mw) dan 54.4 sen (untuk 10mw bagi kategori 30MW).

Adalah jelas bahawa berikutan skala ekonomi, kapasiti lebih besar ladang solar mendapatkan kadar tarif lebih rendah.


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Luiz dedah punca pindah ke Arsenal