“Pegang tangan awek dalam kereta belum cukup sweet” - Jangan pakai cincin! Jurutera insaf 2 kali teman isteri bersalin - Viral | mStar

“Pegang tangan awek dalam kereta belum cukup sweet” - Jangan pakai cincin! Jurutera insaf 2 kali teman isteri bersalin

Antara foto yang dikongsikan Amilin menerusi laman Twitter.

SETIAP pasangan yang berkahwin pastinya mengimpikan kehadiran zuriat sebagai penyeri kehidupan rumah tangga mereka.

Namun, proses kelahiran bayi bukanlah perkara yang mudah, malahan ia dianggap sebagai satu detik getir yang cukup digeruni kebanyakan pasangan suami isteri.

Terbaharu, perkongsian seorang jurutera sistem, Khairul Amilin, mengenai pengalaman menemani isteri bersalin menarik perhatian ramai pelayar Twitter.

ARTIKEL BERKAITAN: Wanita berhenti kerja 'engineer' nak balik kampung berpantang dituduh tayang duit, “Tak sangka suami bagi banyak macam tu sekali gus” 

ARTIKEL BERKAITAN: “Memang saya tak cari perempuan lain dah” - Tangan 'abang limosin' merah-merah dicakar, digigit isteri

Mesra disapa Amilin, dia menyifatkan pengalaman berharga itu sebagai satu detik yang cukup menginsafkan buat dirinya.

"Abang nak share pengalaman teman wife dalam labour room. Nasihat abang, masa isteri sedang tahan sakit contraction, pasrah jelah apa dia buat.

"Kalau dia genggam tangan sekuat hati, biarkan, tapi pastikan cincin tak pakai, takut cincin pun boleh pecah," tulis bapa kepada dua anak itu.

Bila teman isteri bersalin, memang rasa insaf bila tengok anak. Masa tu juga akan teringat mak kita.

KHAIRUL AMILIN

Bercerita lanjut mengenai dirinya, pemuda berusia 32 tahun itu mengakui dia sebenarnya sangat fobia dan takut dengan darah.

"Pernah kuku saya tercabut dan berdarah, saya muntah dan hampir pengsan. Tapi bila masuk dewan bersalin untuk teman isteri sewaktu anak pertama kami, saya kena gagahkan diri, kena tempuh juga.

"Mujur juga saya ada ikuti kelas persediaan untuk sambut kelahiran bayi, jadi ada ilmu sedikit.

"Orang kata, kalau setakat ambil gambar pegang tangan awek dalam kereta, itu belum cukup sweet. Bila teman isteri bersalin, memang rasa insaf bila tengok anak. Masa tu juga akan teringat mak kita," ujarnya sewaktu dihubungi mStar pada Jumaat.

Amilin bersama isterinya, Nadirah Sabariah serta dua anak, Khairul Mieshal dan Khairul Khaliesh.

Mengulas posting tular berkenaan yang menerima 26,000 ulang kicau (Retweet), Amilin mengakui dia berkongsi kisah itu secara suka-suka sahaja.

Namun, dia juga berharap agar perkongsian berkenaan dapat memberi manfaat kepada mereka di luar sana khususnya pasangan yang bakal menimang zuriat tidak lama lagi.

"Masa tu saya turun lunch, saya tweet sebab nak imbau kenangan lama, tak sangka pula dapat perhatian ramai.

"Tapi pada saya, yang penting kena cukup persediaan dan ada ilmu, sebab kat dalam bilik bersalin tu isteri sedang sakit. Memang pressure, kena layankan je lah," katanya lagi.

Antara yang dikongsikan Amilin menerusi laman Twitter.

Tambah Amilin, pengalaman pertama menemani isteri bersalin pada 2016 menjadi panduan sewaktu mereka menimang cahaya mata kedua Mac lalu.

Berkahwin pada tahun 2015 dengan pasangannya, Nadirah Sabariah, Amilin dikurniakan dua cahaya mata iaitu Khairul Mieshal dan Khairul Khaliesh.

Dalam pada itu, rata-rata netizen turut meninggalkan komen berkongsi pengalaman mereka menerusi posting tersebut.

"Ada colleague teman isteri bersalin. Setiap kali bersalin bajunya koyak ditarik isteri. Semua baju-baju koyak tersebut diframekan buat kenangan," tulis @nadrah_harith.

"Wife saya time contraction tu boleh pulak dia gigit jari saya, Allahuuu Tuhan saje yang tau sakitnya macam mana," tulis @abamkim1.

bersalin , kelahiran , bayi , sakit

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain