Hanya RM10! Itu harga tambang dari Subang Jaya ke KLIA, KLIA2 - Semasa | mStar

Hanya RM10! Itu harga tambang dari Subang Jaya ke KLIA, KLIA2

Loke (dua kanan) ketika merasmikan bas ulang-alik ke KLIA dari LRT Putra Heights.

PENUMPANG yang mahukan laluan alternatif untuk ke Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) dan KLIA2 boleh memilih perkhidmatan bas perantara (ulang-alik) lapangan terbang dari stesen LRT Putra Heights pada harga hanya RM10.

Mereka yang ingin menuju ke dua lapangan terbang tersebut boleh membeli tiket kombo di mana-mana stesen LRT, MRT, BRT atau kaunter monorel.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke berkata, perkhidmatan ulang-alik lapangan terbang itu mula beroperasi pada bulan lepas untuk membantu meningkatkan kesalinghubungan dan perjalanan yang lancar bagi penumpang.

"Tiket combo itu dijual dengan harga RM10 dan terdiri daripada tiket kereta api dan bas untuk perjalanan sehala.

"Jadi jika anda tinggal di Sungai Buloh, misalnya, anda boleh mengambil MRT, kemudian ambil LRT ke sini (stesen Putra Heights LRT) dan naik bas, semuanya hanya RM10.

"Ini adalah visi kerajaan untuk perkhidmatan bersepadu dan kami mahu menjadikannya lebih mudah dan paling penting, mampu dimiliki oleh rakyat," katanya pada pelancaran perkhidmatan di stesen LRT Putra Heights pada Khamis.

Loke (dua, kanan) ketika tiba di Stesen LRT Putra Heights. - Foto Bernama

Perjalanan dari Putra Heights ke KLIA dan KLIA2 mengambil masa kira-kira 40 minit, dengan bas berlepas setiap 30 minit.

Loke berkata, Putra Heights dipilih kerana lokasinya yang strategik dan menghubungkan Laluan LRT Kelana Jaya serta Laluan Ampang.

Mereka di KLIA dan KLIA2 yang ingin meneruskan perjalanan mereka di laluan Kelana Jaya atau Ampang juga boleh menaiki bas perantara yang akan membawa mereka terus ke stesen LRT Putra Heights dan pergi ke destinasi masing-masing.

Loke berkata, Rapid Bus Sdn Bhd iaitu anak syarikat Prasarana Malaysia Bhd telah menyediakan lima bas perantara yang beroperasi setiap hari dengan jumlah kapasiti sebanyak 37 penumpang setiap bas.

Untuk terus meningkatkan hubungan, Loke berkata syarikat swasta juga telah menawarkan untuk menyediakan perkhidmatan ulang-alik lapangan terbang dari stesen LRT Putra Heights.

Loke berkata, perkhidmatan ulang-alik lapangan terbang JetBus yang dikendalikan oleh Perkhidmatan Hafeena Sdn Bhd menyediakan perkhidmatan pada RM4 untuk perjalanan satu hala dari stesen LRT Putra Heights ke KLIA dan KLIA 2, dengan bas berlepas setiap 60 hingga 90 minit. - The Star

KLIA , KLIA2

Artikel Lain

Hamidin dipilih presiden MFL baharu