Perkembangan semasa: Hari mengundi PRK Semenyih - Semasa | mStar

Perkembangan semasa: Hari mengundi PRK Semenyih

DIKEMASKINI

9.15 pagi: Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Azhar Azizan Harun tiba di SMK Bandar Seri Putra untuk membuat semakan ke atas stesen undian.

8.55 pagi: Calon PSM, Nik Aziz Afiq Abdul, melawat sekolah lamanya SMK Engku Husain.

Beliau juga bertemu dengan Muhammad Aiman, yang juga bertanding untuk Pakatan Harapan (PH) ketika berada di sana.

8.21 pagi: Calon Barisan Nasional (BN), Zakaria diiringi isterinya, Katijah Beebi Bayikhan, dan anggota keluarganya, menunjukkan jari mereka selepas membuang undi.

8.20 pagi: Calon Parti Sosialis Malaysia (PSM), Nik Aziz Afiq Abdul telah mengundi di Dewan Orang Ramai Semenyih di sini.

Calon berusia muda berusia 25 tahun dalam pilihan raya tersebut disertai oleh ahli jawatankuasa pusat PSM, S. Arutchelvan dan bapanya, Abdul Abdul Karim.

Nik Aziz berkata, walau apa pun keputusan pilihan raya itu, beliau merasakan kempen PRK oleh PSM adalah berjaya dan akan menyerahkan takdirnya kepada Allah.

8.00 pagi: Calon Pakatan Harapan (PH), Muhammad Aiman beratur untuk membuang undi di SMK Engku Husain sambil ditemani isterinya, Nurul Filzah Bakhtiar.

SELEPAS melalui 14 hari tempoh kempen yang sukar, pilihan raya kecil (PRK) Semenyih mencapai kemuncaknya dengan hari mengundi yang berlangsung pada Sabtu (2 Mac).

Terdapat 24 pusat pengundian di seluruh kawasan Semenyih, di mana 53,411 pengundi yang layak boleh membuang undi mereka seawal pukul 8 pagi.

PH ingin mempertahankan kerusi yang dimenangi pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) melalui calon Muhammad Aiman ​​Zainali, 30, yang merupakan bendahari Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) bahagian Hulu Langat.

Sementara itu, BN berharap agar Zakaria Hanafi, 58, yang juga ketua tetap cawangan Umno Kampung Sesapan Kelubi berjuang untuk memenangi kerusi tersebut.

Chee Heng (kiri).

Manakala, Nik Aziz Afiq Abdul, 25, daripada Parti Sosialis Malaysia dan calon bebas Kuan Chee Heng juga bertanding dalam PRK tersebut untuk memberikan saingan dalam perjuangan empat penjuru.

PRK Semenyih diadakan selepas kematian penyandangnya Bakhtiar Mohd Nor disebabkan oleh serangan jantung pada 11 Jan.

Pada PRU14, Bakhtiar memenangi perebutan empat penjuru melawan calon BN, Datuk Johan Abd Aziz, 'Mad Shahmiour Mat Kosim (PAS) dan S. Arutchelvan (PSM) dengan majoriti 8,964 undi.

Walaupun PH menang selesa, BN berharap perikatan baharu dengan bekas pesaingnya PAS akan menarik lebih banyak sokongan terhadap mereka seperti yang dipaparkan dalam PRK Cameron Highlands pada 26 Jan yang lalu.

PRK Semenyih adalah PRK keenam selepas PRU14, dan yang kedua diadakan pada 2019 selepas Cameron Highlands.

Ia juga PRK keempat untuk dewan undangan negeri Selangor, selepas Sungai Kandis (4 Ogos), Balakong dan Seri Setia (yang diadakan pada 8 September). - The Star

PRK Semenyih

Artikel Sebelum