Perhimpuan ICERD: Silakan berhimpun tetapi jaga keamanan - Hanipa - Semasa | mStar

Perhimpuan ICERD: Silakan berhimpun tetapi jaga keamanan - Hanipa

KEPALA BATAS: Peserta perhimpunan aman bagi ‘kesyukuran' meraikan kejayaan menolak ratifikasi Konvensyen Antarabangsa Me­ngenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) di ibu negara esok, diminta agar menjaga keamanan dan kebersihan.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang) Mohamed Hanipa Maidin berkata setiap rakyat Malaysia mempunyai hak untuk mengadakan perhimpunan aman mengikut undang-undang negara, namun perhimpunan itu perlu dikawal supaya tidak menimbulkan sebarang provokasi.

"Saya mengulangi apa dikatakan Perdana Menteri (Tun Dr Mahathir Mohamad)...jika mereka mahu berhimpun, nak buat kesyukuran...itu hak mereka, janji jangan ada apa-apa tindakan provokatif.

“Sebagai rakyat Malaysia, kita semua bertanggungjawab jaga keamanan. Memang dulu sewaktu kami (pihak pembangkang) berhimpun, kami akan ingatkan kepada pengikut supaya menjaga keamanan, kebersihan dan sebagainya," kata beliau kepada pemberita selepas merasmikan program Khatan Asnaf di sini, Jumaat malam.

Mohamed Hanipa turut mengingatkan pemimpin daripada pihak yang menyokong perhimpunan tersebut agar turut serta esok, dan tidak hanya membiarkan pengikut berhimpun.

"Kita harap jangan pengikut sahaja yang pergi (esok), pemimpin pun kena pergi," katanya.

Terdahulu, Mohamed Hanipa merasmikan program Khatan Asnaf dianjurkan parti Amanah Cawangan Kepala Batas bersama Pertubuhan Ikram Malaysia (Ikram) yang disertai 40 kanak-kanak asnaf dari kawasan setempat.

Ketua Amanah Cawangan Kepala Batas, Ramli Omar berkata tujuan Amanah mengadakan program sedemikian adalah untuk membuka mata masyarakat bahawa perkhidmatan khatan sememangnya disediakan secara percuma oleh pihak kerajaan.

"Dengan pendekatan ini, kita harap masyarakat sedar bahawa perkhidmatan khatan ini memang disediakan percuma oleh pihak kerajaan. Selama ini ramai yang menggunakan perkhidmatan yang mengenakan bayaran kerana tidak tahu," katanya.

Ramli berkata 40 kanak-kanak asnaf akan dibawa ke Hospital Kepala Batas esok untuk berkhatan manakala selebihnya akan dibawa pada tarikh ditetapkan pihak hospital kemudian.-- Bernama


Hanipa , ICERD , Dataran Merdeka

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain