Orang Asli harap kerajaan PH tunai janji - Semasa | mStar

Orang Asli harap kerajaan PH tunai janji

KUALA LUMPUR: Jaringan Kampung Orang Asli Semenanjung Malaysia (JKOASM) berharap kerajaan baharu Pakatan Harapan (PH) akan memberi komitmen dan menunaikan janji untuk mengembalikan hak tanah adat dan menghormati maruah serta jati diri Orang Asli.

Dalam satu kenyataan, Pengerusi JKOASM, Tijah Yok Chopil berkata pihaknya bersedia untuk bekerjasama dengan kerajaan (PH) untuk menyelesaikan perkara itu seperti terkandung dalam manisfesto PH demi membela nasib Orang Asli di negara ini.

“Beberapa perkara yang telah diputuskan oleh kerajaan terdahulu seperti hanya memberi tapak rumah untuk masyarakat Orang Asli hendaklah tidak diteruskan dan perlu mendapat persetujuan terlebih dahulu daripada komuniti setempat memandangkan setiap komuniti atau suku kaum mempunyai keperluan keluasan tanah yang berbeza mengikut kedudukan dan status mereka.

“Selain itu, kami meminta agar kerajaan mengotakan janji untuk mengiktiraf hak Orang Asli terutama hak tanah, hak penentuan diri, pendidikan dan pembangunan serta keadaan yang selamat,” katanya.

Dalam pada itu, JKOASM turut menuntut supaya hak tanah dan wilayah adat Orang Asli dimasukkan secara jelas dan nyata dalam Perlembagaan Persekutuan.

Tijah berkata masyarakat Orang Asli tidak seharusnya menunggu lagi untuk penyempurnaan hak–-hak mereka yang selama ini telah diabaikan.

“Inilah masanya, masyarakat Orang Asli adalah sebahagian daripada masyarakat Malaysia, mereka harus dihormati dan diiktiraf,” tambahnya.
-- BERNAMA

Orang Asli , Tijah Yok Chopil

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain