Lebih sejuta MyKad dilapor hilang sejak 2016 - JPN - Semasa | mStar

Lebih sejuta MyKad dilapor hilang sejak 2016 - JPN

PUTRAJAYA: Faktor kecuaian individu merupakan antara punca utama berlakunya kehilangan 1,076,224 MyKad seperti yang dilaporkan kepada pihak Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) untuk tempoh tidak sampai tiga tahun sejak 2016 sehingga Ogos lepas.

Timbalan Ketua  Pengarah (Operasi) JPN Jasri Kasim berkata berdasarkan statistik jabatan itu, kehilangan yang berpunca daripada faktor kecuaian pemilik MyKad sendiri adalah sebanyak 820,858 kes, manakala jenayah 242,863 kes dan bencana (12,503).

Bagaimanapun, katanya kes kehilangan itu mencatatkan penurunan setiap tahun, dengan 2016 mencatatkan 415,048 kes, tahun lepas 390,163 kes manakala setakat 31 Ogos tahun ini 271,013 kes.

"Pemilik MyKad sudah ada sedikit kesedaran betapa pentingnya dokumen peribadi itu kepada mereka dan nampaknya kenaikan kadar denda membuat mereka lebih berhati-hati dan tidak cuai sehingga menyebabkan berlaku kehilangan MyKad,” katanya kepada Bernama dalam satu temuramah eksklusif di Ibu Pejabat JPN di sini Khamis.

Jasri berkata, kadar denda yang dikenakan JPN sejak Oktober 2015 ialah RM100 untuk kes kehilangan pertama, kes kedua (RM300) dan ketiga (RM1,000) berbanding sebelum hanya RM100 untuk kes kehilangan pertama, kedua (RM200) dan ketiga (RM300).

Tegasnya untuk kes kehilangan kali ketiga selain denda, pihak JPN juga akan melakukan siasatan  terperinci dalam tempoh sehingga 90 hari sebelum MyKad baharu boleh dikeluarkan.

Jasri berkata untuk kes-kes kehilangan yang berpunca daripada jenayah, bencana, golongan kurang upaya (OKU) dan mereka yang berumur 18 tahun ke bawah diberikan pengecualian denda dan hanya perlu membayar RM10 sahaja.

Dalam pada itu, katanya setakat 31 Ogos tahun ini masih terdapat 114,215 MyKad baharu yang belum lagi dituntut atas beberapa sebab.

Katanya antara sebab tersebut termasuklah MyKad lama yang dilaporkan hilang ditemui semula, kekangan masa, kos pengangkutan tinggi untuk pemohon MyKad di kawasan  pedalaman dan gagal membayar denda.

"MyKad yang tidak dituntut akan disimpan selama 36 bulan oleh pihak JPN dan jika tiada  tuntutan dibuat selepas tempoh itu, MyKad terbabit akan dilupuskan di dalam sistem dan secara fizikal,” katanya.  -- Bernama MyKad , JPN

Artikel Berikut

Klik

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain