Wukuf: Jemaah haji berkumpul di Arafah - Semasa | mStar

Wukuf: Jemaah haji berkumpul di Arafah

Kesemua jemaah haji Malaysia yang berada di sini dilaporkan selamat dan keadaan khemah kebanyakkannya masih kukuh walaupun dilanda ribut pasir dalam kejadian pada 6.30 petang hingga 8 malam waktu Arab Saudi.

MAKKAH: Kira-kira dua juta jemaah haji mula membanjiri dataran di Bukit Arafah untuk melakukan ibadah paling penting dalam haji pada Isnin ini.

Jemaah diwajibkan berkumpul di Bukit Arafah sehingga terbenam matahari pada hari ke-9 Zulhijjah.

Mereka akan menumpukan perhatian kepada ibadah sembahyang dan yang lain di samping memohon  rahmat dan keampunan kepada Allah yang maha Agung serta melaungkan “Labbayk Allahumma Labbayk “.(Aku datang memenuhi panggilan Mu ya Allah).

Jemaah kemudian akan menuju ke Muzdalifa untuk bermalam, seperti yang dituntut bagi setiap jemaah, dan selepas itu melakukan lontaran batu di ketiga-tiga Jamarah.

Menurut Pihak Berkuasa bagi Statistik bahawa pada Ahad, jumlah jemaah mencecah 1,966,461 dan jumlah akhir akan diumumkan pada Isnin malam, hari Arafah.— Bernama 


Arafah , wukuf

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain