Guan Eng dedah Arul Kanda terima RM5 juta - Semasa | mStar

Guan Eng dedah Arul Kanda terima RM5 juta

KUALA LUMPUR: Dewan Rakyat pada Selasa dikejutkan dengan pendedahan ganjaran gaji diterima Arul bernilai RM5 juta.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, nilaian gaji berkenaan adalah dalam tempoh enam bulan mulai Januari hingga Jun lalu.

Menurutnya, bagaimanapun Arul hanya dibayar setakat RM2.5 juta dan bakinya sepatutnya dijelaskan selepas 30 Jun 2018.

“Imbuhan gaji itu dibayar oleh Tan Sri Irwan Serigar Abdullah (Ketua Setiausaha Perbendaharaan) yang diluluskan oleh bekas Menteri Kewangan (ketika itu Datuk Seri Najib Razak),” katanya.

Mei lalu, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng menyelar Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Arul Kanda dengan mendakwa sebagai seorang yang ‘tidak jujur’ dan ‘tidak boleh dipercayai’ selepas pertemuan mereka selama 40 minit di Kementerian Kewangan.

Arul Kanda, kemudiannya mengkritik kenyataan Guan Eng dan menafikan kenyataan berkenaan yang disifatkannya sebagai ‘kenyataan yang cuba menjatuhkan reputasi peribadi’ dan menjelaskan akan berbincang dengan peguamnya untuk kemungkinan mengambil tindakan undang-undang.

Pada Januari 2015, dalam satu kenyataan, pelantikan Arul sebagai Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan, berkuat kuasa serta-merta.

Dalam satu kenyataan, 1MDB berkata Arul Kanda menggantikan Mohd Hazem Abd Rahman yang akan meletak jawatan Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif serta anggota Lembaga Pengarah, sebagai sebahagian pelan peralihan.

Selain itu, Guan Eng turut mendedahkan SRC International Sdn Bhd membayar sejumlah RM84,583 dan RM74,583, masing-masing kepada Datuk Suboh Md Yassin dan Nik Faisal Ariff Kamil.

Menurutnya, sejumlah RM106,667 juga telah dibayar bagi pihak pengarah kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) pada tahun ini.

”Sebagai Ketua Pegawai Eksekutif, Nik Faisal dibayar gaji RM335,553 dan bonus RM533,328, tanpa mengambil kira elaun-elaun yang lain,” katanya.

“Walaupun syarikat SRC International merupakan syarikat yang secara efektif adalah insolven sejak 2015, ia telah terus membayar fi pengarah dan bonus kepada CEO sehingga tahun 2018, sebelum perubahan kerajaan.

Guan Eng mempersoalkan kewajaran pembayaran fi dan bonus yang begitu besar kepada Pengarah dan CEO sebuah syarikat yang tiada aktiviti dan nyaris insolven.

“...kita kena minta mantan Menteri Kewangan dan Perdana Menteri untuk menjawab, kerana di bawah peruntukan Memorandum dan Articles of Association syarikat, hanya Perdana Menteri sahaja yang berkuasa melantik Pengarah, pihak pengurusan tertinggi dan juga segala pelaburan dan perbelanjaan utama syarikat,” katanya. - Sinar Harian

Arul Kanda , 1MDB

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Jenazah pendaki Malaysia selamat dikebumi

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain