Pekerja asing pembawa bakteria keracunan makanan - Semasa | mStar

Pekerja asing pembawa bakteria keracunan makanan

KUALA LUMPUR: Hampir semua pekerja asing yang diuji dalam satu kajian didapati membawa bakteria yang boleh menyebabkan keracunan makanan dan juga kematian, kata penyelidik.

Penyelidik turut berpendapat penutupan sementara premis makanan yang kotor tidak mencukupi dan kerajaan perlu menangani isu sistemik itu.

Penemuan terbaharu pasukan penyelidik dari Universiti Malaya yang diketuai Prof Madya Dr Siti Nursheena Mohd Zain mendapati kandungan bakteria keracunan makanan yang tinggi, dibawa pekerja asing yang bekerja dalam industri perkhidmatan makanan.

Ahli parasitologi itu berkata sampel diambil daripada 383 pekerja asing yang mengendalikan premis makanan di tiga bandar - Ipoh, Kuala Terengganu dan Shah Alam - hampir kesemua menunjukkan risiko bahaya kepada kesihatan.

Dalam dokumen, "Mikroogranisme sebagai petunjuk status kebersihan di kalangan pengendali makanan warga asing di Semenanjung Malaysia", Dr Siti Nursheena dan pasukannya mendapati 99.5% sampel yang diambil dari pekerja asing mengandungi kandungan Aerobic Plate Count (APC) melebihi piawaian yang boleh diterima.

Produk memperlihatkan APC tinggi yang luar biasa mempunyai potensi bahaya kepada kesihatan, sementara menunggu hasil pemeriksaan patogen.

APC lebih tinggi di kalangan pekerja warga India dan disusuli Nepal.

APC juga lebih tinggi di kalangan tukang masak, menurut dokumen yang diterbitkan dalam Jurnal Kesihatan Awam Asia Pasifik pada Oktober lepas.

Ia juga menunjukkan 64% sampel pekerja mencatatkan jumlah Staphylococcus aureus melebihi tahap kebersihan yang boleh diterima manakala satu perlima menunjukkan tahap Escherichia coli (E. coli) yang tinggi.

Kebanyakan bakteria Staphylococcus tidak menyebabkan masalah serius tetapi boleh membawa maut sekiranya bakteria memasuki aliran darah, sendi, tulang, paru-paru atau jantung.

E.coli, kumpulan bakteria yang pelbagai boleh menyebabkan cirit-birit, jangkitan saluran kencing, penyakit pernafasan dan radang paru-paru.

"Pengendali makanan adalah sumber penularan penyakit melalui makanan di Malaysia.

"Penemuan ini menunjukkan kebarangkalian penghantaran bakteria patogen yang tinggi dari tangan pengendali makanan kepada para pelanggan semasa penyediaan makanan.

"Dan ini memerlukan penambahbaikan aspek kebersihan dan piawaian sanitasi oleh pihak berkuasa berkaitan," kata Dr Siti Nursheena kepada The Star.

pengendali makanan , warga asing

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain