Pembelian pesawat: PKR S'wak buat laporan polis - Semasa | mStar

Pembelian pesawat: PKR S'wak buat laporan polis

Contoh pesawat DA-42 yang diambil dari laman web Airlines.net

KUCHING: PKR Sarawak pada Sabtu membuat laporan polis terhadap kerajaan negeri kerana didakwa membeli sebuah pesawat DA424M-NG Diamond bernilai RM35 juta.

Naib Pengerusinya See Chee How membuat laporan itu di Balai Polis Bahagian Kuching di sini.

Katanya beliau juga akan membuat laporan sama kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Isnin ini.

See yang juga Anggota  Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Lintang berkata beliau terpanggil untuk membuat laporan polis selepas membaca artikel bertajuk ‘Forest Department Sarawak will be able to fly soon' dalam portal Dayak Daily pada Jumaat.

Dayak Daily memetik Pemangku Pengarah Jabatan Perhutanan Sarawak Hamden Mohammad antara lain berkata: ".. pesawat sedang diuji Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), sejajar dengan prosedur operasi standard (SOP) yang ketat. Kami harap dapat menerima pesawat itu tidak lama lagi ". 

See mendakwa pesawat empat tempat duduk DA424M-NG Diamond dibeli menggunakan peruntukan Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar Persekutuan dan ia akan diletakkan di bawah Jabatan Perhutanan negeri.

"Dengan menyatakan pesawat itu sedang diuji MAVCOM, pihak polis dan Kementerian Pengangkutan Persekutuan sepatutnya menyiasat sama ada terdapat individu atau orang perseorangan atau syarikat swasta/awam yang terlibat dalam transaksi pembelian DA42M- Pesawat NG Diamond ini.

"Dan apakah rancangan mereka dengan Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar Persekutuan dan Jabatan Perhutanan Sarawak untuk membekalkan pesawat DA42M-NG Diamond yang dibeli jauh lebih mahal daripada harga sepatutnya,” katanya selepas membuat laporan polis itu.

See berkata pada 26 dan 27 Okt tahun lepas, pembelian pesawat itu dilaporkan secara meluas di semua akhbar di Sarawak.

"Daripada dapatan kami, kerajaan telah membayar sejumlah besar wang untuk sebuah pesawat  utiliti dan latihan berenjin kembar ringan ini walaupun ia varian misi khas dengan pengubahsuaian daripada pesawat  DA42 standard," dakwanya. - Bernama

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain