Lebih 350 Pengeksport M'sia, 189 Pembeli Asing Sertai INSP - Semasa | mStar

Lebih 350 Pengeksport M'sia, 189 Pembeli Asing Sertai INSP

Matrade

KUALA LUMPUR: Lebih 350 pengeksport Malaysia dan 189 pembeli asing dari 41 buah negara menyertai Program Penyumberan Antarabangsa (INSP) bersempena dengan Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (Mihas) 2018.

Inisiatif padanan perniagaan, yang berlangsung sehari sebelum pameran itu, dianjurkan oleh Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) dan merupakan platform yang baik bagi syarikat Malaysia untuk menemui pembeli yang berpotensi dari seluruh dunia.

"Kami berharap selepas komunikasi dapat diwujudkan, hubungan akan terus berkembang, diperkukuhkan oleh aktiviti Matrade yang lain yang kami laksanakan sepanjang tahun seperti Misi Memacu Eksport," kata Pengarah Amerika Utara/Amerika Latin Matrade, Khairul Annuar Abdul Halim dalam kenyataan pada Selasa.

Tahun lepas, INSP menjana jualan sebanyak RM300 juta dengan sektor makanan dan minuman menyumbang jumlah jualan yang terbesar.

Bagi edisi tahun ini, Matrade menyasarkan untuk menandingi angka tahun lepas.

Antara negara yang terlibat dalam acara selama sehari itu ialah China, Cote D'Ivoire, India, Arab Saudi, Indonesia, Thailand, Kemboja, Jepun, Korea Selatan dan Kazakhstan.

Mihas 2018 akan diadakan selama empat hari mulai 4 April di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia di sini. - Bernama

Matrade , Mihas , INSP

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Dadah: Rizalman Dakwa Diperangkap

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain