Tanah Jalan Semarak: Felda Tubuh Jawatankuasa Khas - Semasa | mStar

Tanah Jalan Semarak: Felda Tubuh Jawatankuasa Khas

Shahrir Abdul Samad. Foto Bernama

KUALA LUMPUR: Felda menubuhkan Jawatankuasa Khas untuk berunding dengan Synergy Promenade Sdn Bhd (SPSB) mengenai penambahbaikan ke atas pelaksanaan perjanjian pembangunan demi kepentingan kedua-dua pihak.

Pengerusi Felda, Tan Sri Shahrir Abdul Samad berkata, penubuhan jawatankuasa tersebut berikutan daripada perjanjian persefahaman yang ditandatangani di antara Felda dan SPSB pada 15 Januari lalu.

“Pada perjanjian tersebut, SPSB telah secara sukarela bersetuju mengembalikan hak milik kesemua 16 lot tanah kepada Felda tanpa kos.

“Pihak pemaju juga bersetuju menyerahkan kesemua suratan hak milik hartanah tersebut untuk didaftarkan ke atas nama Felda,” katanya dalam kenyataan media.

Katanya, jawatankuasa tersebut akan dipengerusikan oleh Ahli Lembaga Felda yang mewakili Kementerian Kewangan, Datuk Dr Yusof Ismail.

Turut menganggotai jawatankuasa khas itu adalah, Ahli Lembaga Felda yang mewakili Jabatan Perdana Menteri (JPM), Datuk Nik Azman Nik Abdul Majid, Pengarah Besar Felda, Datuk Ab Ghani Mohd Ali dan Datuk Zainal Abidin Abu Hassan wakil daripada JPM.

“Felda juga akan memohon kepada kerajaan untuk melantik seorang wakil daripada Unit Kerjasama Awam Swasta (UKAS), JPM di dalam jawatankuasa tersebut.

“Keputusan ini dibuat hasil mesyuarat Lembaga Felda pada Khamis, 25 Januari lalu,” katanya.

Pada 15 Januari lalu, Felda mendapat kembali hak milik tanah di Jalan Semarak daripada SPSB, tanpa melibatkan apa-apa kos.

Pemilikan semula hak milik kesemua 16 plot tanah yang melibatkan empat transaksi jual beli dilakukan pada Disember 2015 dan November 2016 diperoleh menerusi perjanjian persefahaman yang ditandatangani antara Felda dan SPSB di ibu pejabat Felda.

Berhubung pembangunan projek Kuala Lumpur Vertical City (KLVC) yang sedang dilaksanakan di tanah itu, Shahrir berkata, projek tersebut akan tetap diteruskan kerana pihak pemaju telah memperoleh perintah pembangunan sebelum transaksi tukar hak milik tanah dilakukan. - Sinar Online


Felda

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain