“Sekolah Tak Boleh Paksa Pelajar Derma” - Semasa | mStar

“Sekolah Tak Boleh Paksa Pelajar Derma”

Chong Sin Woon.

SEREMBAN: Sekolah tidak boleh memaksa pelajar memberi derma, kata Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk Chong Sin Woon.

Beliau berkata, sekolah hanya dibenarkan untuk mengutip derma secara sukarela dan selepas mendapat kelulusan daripada jabatan pendidikan negeri atau daerah masing-masing.

"Anda tidak boleh memaksa pelajar menderma, itu salah," katanya ketika ditemui selepas lawatan ke pasar basah Seremban di sini.

Malah, Sin Woon berkata, Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dan lembaga pengurusan sekolah tidak boleh memaksa pelajar memberikan wang kepada sekolah.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai langkah sebuah sekolah menengah bantuan kerajaan di sini yang meminta pelajarnya menderma RM150 kepada sekolah.

Menurut Sin Woon, jika sekolah sedia memberikan penjelasan kepada ibu bapa mengapa mereka memerlukan dana tambahan, pastinya ibu bapa akan sudi memberi sumbangan.

"Hakikatnya, sekolah tidak boleh memaksa pelajar untuk menderma, tetapi jika anda memberitahu ibu bapa yang anda memerlukan dana tambahan seperti untuk kerja-kerja yang perlu dilakukan segera seperti membaiki tandas, saya percaya mereka akan sudi menderma seberapa yang mereka mampu," katanya.

derma , sekolah , Chong Sin Woon

Artikel Sebelum

'Jumpa Agong Bukan Tujuan Bubar Parlimen'

Artikel Berikut

Remaja Maut Ditimpa Kerusi Jadi Kes Bunuh

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain

Nasharudin Mat Isa akan didakwa Selasa