Kutipan Tol Batu Tiga, Sg Rasau Tamat - Semasa | mStar

Kutipan Tol Batu Tiga, Sg Rasau Tamat

SHAH ALAM: Kutipan tol di Plaza Tol Sungai Rasau dan Plaza Tol Batu Tiga di sini ditamatkan secara rasmi tepat 12 tengah malam tadi dengan palang tol di kedua-dua plaza berkenaan diangkat sambil diiringi sorakan orang ramai yang berada di situ.

Kutipan tol di kedua-dua plaza berkenaan bermula pada 15 Nov 1993 dan ditamatkan 20 tahun lebih awal daripada tempoh yang ditetapkan dalam perjanjian konsesi Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS).

Pemansuhan itu dirai dalam satu majlis  kesyukuran ringkas yang diadakan di Plaza Tol Sungai Rasau dengan kehadiran Pengerusi Perhubungan Barisan Nasional Selangor Tan Sri Noh Omar, Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin dan Ketua Pengarah Lembaga Lebuhraya Malaysia Datuk Ir Ismail Md Salleh.

Pada majlis berkenaan, PLUS yang diwakili Pengarah Urusan Datuk Azman Ismail menyerahkan secara rasmi surat serah kuasa pembatalan tol kepada Ismail.

Pemansuhan kutipan tol itu selaras dengan pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semasa pembentangan Bajet 2018, sebagai bukti keprihatinan kerajaan dalam mengurangkan kos sara hidup dan meningkatkan kualiti hidup rakyat.

Langkah itu memberi manfaat kepada kira-kira 270,000 penduduk Shah Alam dan Klang yang akan menikmati penjimatan antara RM48.40 dan RM126 sebulan.

Susulan pemansuhan tol itu, operasi dan penyenggaraan jajaran Lebuhraya Persekutuan Laluan 2 diletakkan di bawah tanggungjawab Jabatan Kerja Raya. -Bernama

Tol Bt Tiga , Sg Rasau , Tamat

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini