Siapa Tetamu Tak Diundang Tu? - Semasa | mStar

Siapa Tetamu Tak Diundang Tu?

PETALING JAYA: Jangan terkejut jika anda didatangi tetamu tak diundang.

"Siapa tu?"

Jawapannya adalah pihak berkuasa tempatan yang tugasnya untuk merampas barangan dalam kediaman yang pemiliknya gagal melangsaikan fi penyelenggaraan.

Malahan, rampasan itu telah bermula.

Buat pertama kali mengikut Akta Pengurusan Strata 2013, lima unit pangsapuri di Bangi, Selangor diserbu pada Mei lalu kerana pemiliknya gagal menjelaskan fi mencecah ribuan ringgit.

Susulan itu, barangan seperti televisyen, telefon pintar, malahan periuk nasi, tong gas turut dirampas badan pengurusan pangsapuri Suruhanjaya Bangunan (COB) Majlis Perbandaran Kajang dan Kementerian Kesejahtaraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Barangan itu kemudiannya dilelong untuk melangsaikan hutang atau dituntut semula pemiliknya yang dapat menjelaskan fi berkenaan.

Lelongan itu antara langkah untuk menangani masalah itu.

"Langkah penguatkuasaan sama termasuk rampasan akan diperluaskan ke beberapa lokasi lain di seluruh negara," kata Penolong Setiausaha Kanan, Bahagian Perkhidmatan Bandar, Mohd Syaifulrizal Mohd Bakar kepada The Star.

Malahan, lima lagi operasi yang dijalankan pihaknya adalah dengan kerjasama badan pengurusan pihak berkuasa tempatan.

Kata Mohd Syaifulrizal berkata, tiada had minimum tunggakan fi ditetapkan untuk pihaknya merampas barangan pemilik unit kediaman.

"Jika badan pengurusan bersama (JMC) atau perbadanan pengurusan kondo atau pangsapuri telah mengeluarkan notis tuntutan bayaran dan ia tidak dijelaskan dalam masa 14 hari, penguatkuasaan boleh dijalankan.

"Waran kepada pemilik yang ingkar boleh diserahkan kedua-dua pihak terlibat dengan kerjasama COB dan kementerian," katanya.
COB , JMC , Akta Pengurusan Strata

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Identiti Pakcik Tioman Masih Misteri

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain