Tiada Kes Terbaru Penyakit Anjing Gila - Subramaniam - Semasa | mStar

Tiada Kes Terbaru Penyakit Anjing Gila - Subramaniam

Dr S. Subramaniam.

MELAKA: Kementerian Kesihatan tidak menerima sebarang laporan baharu kes penyakit anjing gila atau rabies di negara ini dan keadaan adalah terkawal, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S. Subramaniam.

Beliau berkata, kes di Melaka baru-baru ini juga disahkan tiada jangkitan penyakit itu setelah kanak-kanak enam tahun yang dirawat di Hospital Melaka kerana mempunyai simptom rabies telah dibenarkan pulang dan ujian yang dijalankan juga adalah negatif.

Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat tahunan MIC Bahagian Kota Melaka di sini hari ini, Dr Subramaniam berkata kementerian bersama Jabatan Perkhidmatan Veterinar terus melakukan pemeriksaan terhadap anjing liar, anjing yang dipelihara dan kucing bagi mengawal penularan penyakit itu.

“Kementerian tidak terlibat secara langsung dalam pemberian vaksin kepada haiwan dan itu di bawah bidang kuasa Jabatan Perkhidmatan Veterinar...mereka mempunyai Prosedur Operasi Standard (SOP) tersendiri dalam memberi vaksin kepada binatang,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Dr Subramaniam yang juga Presiden MIC berkata, kerajaan pusat telah menyalurkan bantuan sebanyak RM500,000 bagi membina dewan untuk kegunaan masyarakat India di Melaka.

Beliau turut mengucapkan tahniah kepada MIC Bahagian Kota Melaka kerana mengadakan pelbagai aktiviti kemasyarakatan seperti kursus latihan yang boleh membantu meningkatkan pendapatan dan ekonomi orang ramai khususnya suri rumah.

“Aktiviti itu bukan hanya mampu menambah pendapatan isi rumah tetapi turut sama membantu mengurangkan jurang pendapatan dalam kalangan masyarakat.

“Usaha ini adalah satu daripada perkara yang terdapat dalam ‘Blue print’ masyarakat India untuk membangunkan usahawan kecil secara lebih luas dalam usaha membasmi kemiskinan,” katanya. - Bernama

Artikel Sebelum

Pesalah Rogol, Bunuh Minta Maaf

Artikel Berikut

Sindiket Pemerdagangan Manusia Tumpas

Artikel Berkaitan

Nikmati 'Parti Buih' Terbuka

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain