Sekolah Tahfiz Swasta Tidak Berdaftar Dengan Kementerian Pendidikan - Semasa | mStar

Sekolah Tahfiz Swasta Tidak Berdaftar Dengan Kementerian Pendidikan

Gambar hiasan.

JOHOR BAHRU: Kementerian Pendidikan tidak mempunyai kuasa untuk memantau sekolah tahfiz swasta di negara ini kerana ia tertakluk di bawah bidang kuasa Majlis Agama Islam Negeri masing-masing.

Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata ini termasuk memantau operasi sekolah tersebut, sukatan pelajaran mereka dan pengambilan tenanga pengajar.

Beliau berkata, kebanyakan sekolah tahfiz swasta dibuka sama ada oleh individu atau badan yang ditubuhkan untuk menyelia kesejahteraan umat Islam.

"Mereka tidak berdaftar dengan kementerian dan ada sebahagian daripada mereka tidak berdaftar dengan Majlis Agama Islam negeri masing-masing," kata Mahdzir kepada pemberita pada majlis perasmian Karnival Hari Guru 2017 di sini, Sabtu.

Mahdzir berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai insiden terbaharu di mana seorang murid berusia 11 tahun didakwa dipukul dengan hos oleh seorang guru agama warga Indonesia di sebuah sekolah tahfiz di Batang Kali, Selangor.

Beliau berkata kementerian hanya mempunyai kuasa untuk memantau sekolah kebangsaan, sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil, sekolah agama kebangsaan dan sekolah mubaligh.

"Kita tidak boleh pergi ke sekolah tahfiz swasta dan memberitahu mereka cara untuk beroperasi kerana kementerian tidak membayar gaji tenaga pengajar dan kakitangan sokongan mereka," katanya.

Jelas beliau, kementerian hanya boleh membuat pertemuan dan memberikan nasihat kepada institusi berkenaan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain