Jangan Dipengaruhi Desakan Luar - Sultan Ibrahim - Semasa | mStar

Jangan Dipengaruhi Desakan Luar - Sultan Ibrahim

JOHOR BAHRU: Kerajaan negeri dinasihatkan supaya berhati-hati dalam soal membuat keputusan dan tidak boleh dipengaruhi desakan luar.

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkata orang luar tidak tahu cara pentadbiran negeri Johor.

Baginda memberikan contoh cadangan di mana Enakmen Lembaga Perumahan dan Hartanah Johor 2014 dipinda kerana tekanan daripada pihak luar.

"Enakmen itu dibuat dengan betul mengikut acuan enakmen kerajaan Johor yang sudah diguna pakai sebelum ini dan sudah pun disembahkan oleh penasihat undang-undang kepada saya," titah Sultan Ibrahim ketika menyempurnakan Persidangan Kelima Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor Ke-13, di Bangunan Sultan Ibrahim, di sini Khamis.

Teks titah baginda dibacakan oleh Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

Menurut Sultan Ibrahim, kuasa Raja dalam enakmen negeri wujud sejak 1895 apabila Undang-Undang Tubuh Kerajaan Johor dimasyhurkan.

"Kuasa itu mesti dikekalkan bagi mengimbangi kuasa politik dengan kepentingan rakyat dan negeri Johor," titah baginda.

Baginda turut bertitah, dasar yang konsisten akan memberikan keyakinan kepada pelabur untuk jangka panjang, manakala dasar yang tidak konsisten pula akan hanya menakutkan pelaburan dan merugikan kerajaan.

"Sekiranya berlaku keadaan ekonomi kurang baik, kerajaan boleh memberikan insentif atau kelonggaran tanpa mengubah dasar sedia ada.

"Dengan cara ini, semua pihak akan selesa dalam membuat perancangan dan mempunyai keyakinan yang tinggi untuk melabur di negeri ini," titah baginda. 

Artikel Sebelum

Daesh: Guru Antara Ditahan Di Kedah

Artikel Berikut

Artikel Lain