Siren Amaran Awal Tsunami Tawau Berfungsi Baik - Semasa | mStar

Siren Amaran Awal Tsunami Tawau Berfungsi Baik

TAWAU: Siren Amaran Awal Tsunami yang dipasang di pekarangan Masjid Al-Kauthar di sini sejak 2006 masih berfungsi dengan baik, kata Pegawai Meteorologi Tawau, Mohd Nashriq Abd Rahman.

Beliau berkata pada setiap tahun kerja penyelenggaraan dan pengujian sistem dilaksanakan bagi memastikan keberkesanan sistem amaran awal itu jika bencana ditakdirkan berlaku.

"Sistem ini dipasang di kawasan berkenaan bagi menyebarkan amaran tsunami kepada penduduk yang tinggal di kawasan persisiran pantai," katanya selepas menguji peralatan itu, di sini Khamis.

Beliau berkata siren amaran itu boleh didengari penduduk yang tinggal antara satu hingga dua kilometer dari peralatan itu dipasang dan ia dikawal sepenuhnya, di ibu pejabat Jabatan Meteorologi Malaysia di Kuala Lumpur.

"Kami turut membuat pemantauan berkala terhadap siren seperti itu yang dipasang di daerah Semporna (2), satu di Kunak dan tiga di Lahad Datu, katanya. - BERNAMA

tsunami , Jabatan Meteorologi Tawau

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain