Aplikasi Popular Senarai Harga Minyak Ditarik Balik - Semasa | mStar

Aplikasi Popular Senarai Harga Minyak Ditarik Balik

- Gambar hiasan

PETALING JAYA: Aplikasi popular, MyPetrol, yang menyenaraikan harga minyak di stesen minyak di negara ini tidak lagi boleh dimuat turun hanya selepas empat hari berada di Google Play Store.

Saw Ting Yik yang membangunkan aplikasi tersebut berkata, MyPetrol terpaksa ditarik balik selepas mendapat lebih 87,000 muat turun sejak pelancarannya pada 27 Mac.

Ting Yik berkata, beliau kini percaya stesen minyak tidak lagi dibenarkan menawarkan diskaun ke atas bahan api.

Aplikasi ini, yang menggunakan maklumat daripada sumber orang ramai telah mencetuskan kekeliruan selepas menyenaraikan harga tidak tepat, menyebabkan timbul khabar angin mengenai perang harga.

Pengguna aplikasi dibenarkan untuk mengemas kini harga terkini dari stesen-stesen minyak di kawasan sekitarnya.

Aplikasi ini telah dikeluarkan pada malam Khamis selepas Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dalam satu kenyataan berkata aplikasi itu menyenarikan maklumat harga petrol tidak tepat dan memberi amaran tindakan akan diambil jika keadaan menjadi tidak terkawal.

Ting Yik, 27, memberitahu The Star Online bahawa aplikasi MyPetrol diwujudkan untuk membantu orang ramai menjimatkan wang selepas kerajaan mengumumkan mekanisme harga siling mingguan untuk bahan api.

Awal bulan ini, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata pengusaha stesen minyak dibenar menjalankan promosi dan memberi diskaun ke atas harga minyak jika mereka terlebih dahulu mendapat kelulusan kementerian.

Bagaimanapun, kenyataan kementerian itu pada Khamis menyatakan bahawa stesen minyak hanya dibenarkan menjual bahan api pada harga runcit yang ditetapkan oleh kerajaan.

Ting Yik berkata, dengan kenyataan kementerian bahawa stesen minyak tidak boleh menawarkan potongan harga, aplikasi MyPetrol tidak dapat berfungsi untuk memenuhi matlamatnya lagi.

"Saya memutuskan untuk mengeluarkan aplikasi ini kerana ia tidak memberi manfaat kepada sesiapa. Ia juga disebabkan oleh pengguna-pengguna yang tidak bertimbang rasa dan tidak jujur," katanya.

Ting Yik, seorang jurutera kimia sepenuh masa, berkata beliau membangunkan MyPetrol semata-mata kerana hobi.


"Saya tidak pernah terfikir tentang keuntungan apabila memulakan aplikasi ini. Ia didorong oleh semangat saya untuk belajar," katanya.

Beliau telah menghabiskan masa selama tiga minggu membangunkan MyPetrol.

Walaupun sudah tidak berada dalam talian, beliau akan terus membangunkannya apabila ada masa lapangnya.

"Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada 87,000 pengguna di atas sokongan mereka dan saya akan kembali dengan MyPetrol V2 jika stesen minyak dibenarkan memberi harga diskaun, dengan mekanisme dan ciri-ciri yang lebih baik yang dikehendaki pengguna," katanya.
MyPetrol , harga petrol , aplikasi

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain