Kerja Naik Taraf Bandaraya Sukan KL 88 Peratus Siap - Semasa | mStar

Kerja Naik Taraf Bandaraya Sukan KL 88 Peratus Siap

Azman Fahmi (tiga, kiri) bersama S. Nalgunalingam (empat, kiri) memberi penerangan kepada para wakil media pada sesi lawatan ke Stadium Bukit Jalil, Khamis. fotoBERNAMA

KUALA LUMPUR: Kerja pengubahsuaian dan naik taraf fasa satu Bandaraya Sukan Kuala Lumpur di Bukit Jalil, di sini sudah mencecah 88 peratus siap iaitu lapan peratus lebih awal daripada jangkaan.

Pengurus Besar Malaysian Resources Corporation Berhad (MRCB) S.Nalgunalingam berkata kerja membaik pulih empat gelanggang utama di fasa satu projek itu hampir siap kecuali beberapa bahagian.

Ini termasuk laluan kanopi menghubungkan Stadium Nasional ke Stadium Hoki Nasional serta kerja pengindahan di kawasan sekitar.Beliau juga berkata MRCB akan menyerahkan gelanggang itu kepada Perbadanan Stadium Malaysia (PSM) sebaik ia siap pada Julai, sebulan sebelum Sukan SEA 2017 bermula.

"Kami sudah melepasi sasaran yang dijanjikan pada Disember lalu untuk menyiapkan 80 peratus kerja baik pulih dan kini ia mececah 88 peratus pada Mac dan kami gembira dengan semua proses yang dilakukan," katanya dalam taklimat kepada media di sini Khamis.

"Kerja pengubahsuaian dan naik taraf di Arena Axiata dan Pusat Akuatik Nasional akan mengambil sedikit masa untuk diselesaikan kerana memerlukan beberapa ujian terhadap kemudahan yang memerlukan banyak perakuan antarabangsa," kata Nalgunalingam.

Beliau mengakui cabaran utama menyiapkan projek naik taraf dengan kos RM500 juta itu adalah masa tetapi gembira kerjasama erat antara MRCB, Kementerian Belia dan Sukan serta PSM membolehkan semua kerja itu berjalan lancar.

Turut berkongsi pandangan sama adalah Ketua Pegawai Eksekutif PSM Azman Fahmi Osman yang berpuas hati dengan perkembagan kerja itu dan yakin ia dapat disiapkan dalam tempoh yang diberikan.

Beliau berkata atlet kebangsaan terutama bagi acara olahraga boleh menguji balapan yang baru dinaik taraf di Stadium Nasional pada Julai nanti.Fasa satu Bandaraya Sukan KL membabitkan kerja naik taraf di Stadium Nasional, Arena Axiata (dulunya dikenali sebagai Stadium Putra), Pusat Akuatik Nasional, Stadium Hoki Nasional serta plaza bersaiz besar dan kerja pembangunan infrastruktur.

Sebaik temasya Sukan SEA dan Sukan Para ASEAN berakhir, MRCB akan memulakan fasa dua projek itu pada Januari 2018.

Fasa kedua menyaksikan Bandaraya Sukan KL dijadikan hab sukan bersepadu merangkumi infrastruktur berkelas dunia termasuk kemudahan latihan berprestasi tinggi, pusat pemulihan sains sukan, taman belia, kemudahan awam, pusat konvensyen dan pusat membeli belah.

MRCB menerusi anak syarikatnya, Rukun Juang Sdn Bhd dipilih oleh kerajaan Pusat untuk membangunkan projek Bandaraya Sukan KL pada Oktober 2015. -BERNAMA

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain