Mais Sangkal Sultan Selangor Terlibat Kes Saman, Desak Penulis Blog Mohon Maaf - Semasa | mStar

Mais Sangkal Sultan Selangor Terlibat Kes Saman, Desak Penulis Blog Mohon Maaf

SHAH ALAM: Majlis Agama Islam Selangor (Mais) menyangkal laporan dua blog yang mendakwa Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah terlibat dalam tuntutan saman Mais ke atas syarikat Redha Resources Sdn Bhd di mahkamah baru-baru ini.

Sehubungan itu Pengerusi Mais, Datuk Setia Mohamad Adzib Mohd Isa mendesak dua penulis blog berkenaan supaya membuat permohonan maaf secara bertulis kepada Sultan Selangor kerana laporan tersebut mengandungi kenyataan berbaur fitnah selain memberi gambaran yang tidak benar terhadap baginda.

"Artikel yang dipaparkan blog 'Another Brick in The Wall' bertajuk 'Selangor Royal Default' yang disiarkan pada 6 Mac serta artikel blog 'Rocky's Bru' bertajuk 'While the Agong Makes Headlines' yang disiarkan pada 7 Mac telah membangkitkan rasa marah dan benci terhadap institusi diraja dan pihak berkuasa agama Islam negeri.

"Kami juga mendapati, kandungan artikel-artikel itu telah menyentuh secara langsung fakta kes yang masih dalam prosiding mahkamah," katanya dalam satu kenyataan di sini, Khamis.

Sehubungan itu, Mohamad Adzib turut mendesak penulis blog terbabit menarik balik laporan berkenaan serta tidak mengulangi kesalahan sama yang dilihat bertujuan meruntuhkan kepercayaan rakyat Selangor terhadap kredibiliti Sultan Selangor dan Mais.

"Kami menyeru penulis-penulis blog dan artikel berkenaan untuk menghentikan tohmahan dan menarik balik artikel-artikel itu dalam tempoh 24 jam dari tarikh kenyataan media Mais ini dikeluarkan.

Permohonan maaf juga hendaklah disiarkan dalam dua akhbar harian tempatan berbahasa Melayu dan Inggeris berserta akujanji daripada penulis blog ini," katanya.

Mohamad Adzib berkata, sekiranya penulis blog terbabit gagal mematuhi tuntutan Mais ekoran kenyataan fitnah yang disebarkan, pihaknya tidak teragak-agak untuk menggunakan segala peruntukan undang-undang untuk mengambil tindakan terhadap mereka.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain