Korea Utara: Pembangkang Minta Satu Taklimat Khusus - Wan Azizah - Semasa | mStar

Korea Utara: Pembangkang Minta Satu Taklimat Khusus - Wan Azizah

Dr Wan Azizah Wan Ismail.

KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail pada Rabu memohon diadakan satu taklimat khusus kepada semua Anggota Parlimen berhubung isu antara Malaysia dan Korea Utara.

Wan Azizah yang juga Anggota Parlimen Permatang Pauh berkata taklimat itu penting bagi memastikan tiada kenyataan sembarangan dikeluarkan Anggota Parlimen hingga boleh menjejaskan siasatan, sekali gus mengeruhkan keadaan.

Ketika menyampaikan perbahasan menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong sewaktu persidangan Dewan Rakyat, Wan Azizah berkata taklimat itu perlu dibuat pihak berwajib seperti Kementerian Luar dan Kementerian Dalam Negeri bagi memudahkan proses penerangan.

Menyentuh topik yang sama juga, Wan Azizah turut melahirkan kebimbangan dengan keupayaan pertahanan, aset dan kepakaran dimiliki negara dalam menghadapi situasi ketika ini.

"Adakah pertahanan kita sudah cukup kuat? Apa yang bakal berlaku seterusnya? Semua ini memerlukan penjelasan. Kita semua tidak boleh bercakap di luar pengetahuan kita (sesuka hati)," katanya.

Media rasmi Korea Utara, KCNA pada Selasa melaporkan tindakan Pyongyang menghalang semua rakyat Malaysia dari meninggalkan Korea Utara akan kekal selagi kes pembunuhan Kim Jong-nam di Kuala Lumpur tidak diselesaikan secara baik.

Ketika ini terdapat 11 rakyat Malaysia di Korea Utara yang terdiri daripada tiga pegawai dan kakitangan Kedutaan Malaysia serta enam anggota keluarga mereka.

Dua lagi adalah peserta Program Makanan Sedunia (WFP) Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB).

Malaysia turut mengambil tindakan yang sama dengan mengeluarkan arahan bahawa rakyat Korea Utara yang berada di Malaysia, tidak dibenarkan keluar atau meninggalkan negara ini berkuat kuasa serta-merta sejak Selasa. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Jangan Politikkan ECRL - PM

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain