Perak Mohon Kerajaan Persekutuan Percepat Pembinaan Terowong Ke Bukit Merah

IPOH: Kerajaan negeri Perak berharap kerajaan persekutuan dapat mempercepatkan pembinaan terowong dari Sungai Perak ke Empangan Bukit Merah kira-kira 85 kilometer dari sini untuk memastikan paras empangan sentiasa dalam keadaan normal. 

Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir berkata jika direalisasikan, terowong berkenaan dapat memastikan air di kawasan Bukit Merah sentiasa mencukupi untuk kegunaan penduduk dan penanaman padi di sekitar Kerian.

Katanya terowong khas itu juga penting untuk kegunaan perindustrian dikawasan sekitar Kamunting.

"Empangan Bukit Merah berada di bawah Jawatankuasa Pengurusan Sumber Air, maka saya harap pembinaannya dapat disegerakan bagi menyelesaikan masalah bekalan air," katanya kepada pemberita selepas Mesyuarat Lembaga Air Perak (LAP) pada Isnin.

Dalam perkembangan lain, Zambry menegaskan pengurusan air di Perak tidak pernah diuruskan oleh syarikat lain, sebaliknya dikendalikan sepenuhnya oleh LAP. 

"Saya ingin nyatakan bahawa kita tidak ada kaitan dengan mana-mana syarikat air kerana sumber air Perak diuruskan sendiri oleh kerajaan negeri melalui LAP,"katanya. 

Ditanya mengenai kes kecurian air, Zambry berkata perkara itu masih berlaku antara lain disebabkan Perak merupakan negeri yang besar selain mempunyai saluran air hingga mencecah ratusan kilometer berbanding negeri lain.  -Bernama

Artikel Berikut

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain