Jangan Jadikan Tragedi Remaja Berbasikal Isu Perkauman - Tunku Idris - Semasa | mStar

Jangan Jadikan Tragedi Remaja Berbasikal Isu Perkauman - Tunku Idris

JOHOR BARU: Tunku Temenggong Johor Tunku Idris  Sultan Ibrahim menyelar sebilangan individu yang menggalakkan orang lain untuk berkumpul dan membantah terhadap pemandu yang terlibat dalam kemalangan yang mengorbankan lapan remaja berbasikal pada 18 Februari lalu.

Di laman Instagram Tunku Idris memuat naik gambar mengenai maklumat bantahan tersebut dan menggesa rakyat Johor untuk berhenti menyalahkan sesiapa dan tidak menjadikan insiden itu sebagai isu perkauman.

"Notis tidak masuk akal apa yang sedang berlaku di sekeliling sekarang?  Adakah ini cara rakyat Johor yang bertamadun bertindak?, " tulis Tunku Idris, sambil menambah bahawa beliau berharap rakyat Johor tidak akan menyokong perhimpunan yang mempromosikan kebencian terhadap individu.
Tunku Idris juga berkata bahawa beliau secara peribadi turut berdepan dengan gaya berbahaya sekumpulan remaja berbasikal di hadapan keretanya.


"Kepada keluarga yang kehilangan orang yang tersayang, saya minta maaf. Saya juga telah kehilangan ahli keluarga jadi saya tahu bagaimana anda rasa. Saya berharap anda dapat bertenang dan kekuatan pada masa yang sukar ini.

"Jangan kita menyalahkan ibu bapa dan menyalahkan pemandu wanita itu, (kerana) dia yang lebih berhak untuk berada di lebuh raya daripada anak-anak di bawah umur menunggang basikal tanpa topi keledar atau alat perlindungan yang lain," katanya.

Beliau menggalakkan orang ramai untuk tampil mencari  penyelesaian yang lebih baik untuk mengelak tragedi itu berulang lagi.
Tunku Idris , Tunku Temenggong Johor

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Jasad Wanita Maut Ditembak Dikremasi

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain