Malaysia, Korea Utara Di Ambang Perbalahan Diplomatik - Semasa | mStar

Malaysia, Korea Utara Di Ambang Perbalahan Diplomatik

Media tempatan dan luar negara di luar premis Kedutaan Korea Utara ketika membuat liputan sidang media oleh Duta Besar Korea Utara ke Malaysia Kang Chol (tengah) berhubung kematian abang pemimpin Korea Utara Kim Jong-Nam, Isnin. -fotoTHESTAR
KUALA LUMPUR: Duta Besar Korea Utara ke Malaysia Kang Chol terus mengkritik cara Malaysia mengendalikan kes pembunuhan Kim Jong-nam, menimbulkan kebimbangan berlakunya perbalahan diplomatik antara dua negara.

Kang Chol telah menuduh polis Malaysia mengancam sebuah keluarga warga Korea Utara dengan senjata api, dan memukul seorang anak lelaki dalam keluarga itu ketika menyerbu kondominium kediaman mereka di Kuala Lumpur.


Perkara ini berlaku selepas Malaysia memanggil semula dutanya ke Korea Utara dan Kang Chol dipanggil ke Wisma Putra pada pagi Isnin untuk memberi penjelasan.

"Pada malam Jumaat lepas, polis Malaysia yang berpakaian preman telah menyerbu kondominium yang dihuni oleh warganegara kami di Kuala Lumpur dan secara paksa menahan beliau tanpa sebarang bukti atau keterangan.


"Mereka juga mengacukan senjata api kepada ahli keluarganya untuk mengancam nyawa mereka dan menampar wajah anak lelakinya yang masih remaja.

"Ini adalah penyalahgunaan hak asasi manusia yang hanya boleh dilihat dalam filem-filem kumpulan samseng Amerika Syarikat ," katanya pada sidang akhbar di hadapan Kedutaan Korea Utara, petang Isnin.

Beliau merujuk penangkapan Ri Jong-Chol dari Pyongyang, 47, suspek keempat yang ditahan dalam penyiasatan kematian Jong-nam.

Wisma Putra, dalam tindak balas tegasnya berkata dakwaan Kang Chol sebagai tidak berasas dan percubaan serius untuk mencemarkan reputasi negara.

Kenyataan ini dikeluarkan ketika Kang Chol masih berada di dalam bangunan Kementerian Luar di sini untuk bertemu Timbalan Ketua Setiausaha 1 Raja Nurshirwan Zainal Abidin.

Kang Chol sebelum ini menuduh Malaysia telah bersekongkol dengan Korea Selatan, menyatakan bahawa Korea Utara tidak boleh mempercayai keputusan penyiasatan polis Malaysia, begitu juga kenyataan oleh pegawai-pegawai Malaysia.

Walau bagaimanapun, Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak mempertahankan tugas yang dijalankan oleh polis dan doktor di Malaysia dengan menyatakan bahawa mereka sangat profesional.

"Saya mempunyai keyakinan penuh bahawa mereka mempunyai objektif dalam apa sahaja yang mereka lakukan.

"Kami mempunyai objektif dan berharap mereka (Korea Utara) memahami bahawa kita bertindak mengikut undang-undang di Malaysia," kata Najib.

Walaupun membuat tuduhan, Kang Chol turut mencadangkan satu siasatan bersama dilakukan ke atas kematian Jong-nam, abang tiri kepada pemimpin Korea Utara Kim Jong-un.

"Kami secara rasmi memaklumkan Malaysia dan masyarakat antarabangsa bahawa kami mencadangkan satu usaha siasatan bersama berhubung kejadian ini untuk mendapatkan penjelasan yang lebih baik," katanya.

Tambahnya, jika Malaysia bersetuju dengan cadangan beliau, Korea Utara bersedia untuk menghantar delegasi peguam untuk membantu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain

Wan Kuzain sertai latihan skuad Sukan SEA