Komitmen Betulkan Anamoli Dalam Perjanjian M'sia Bagi Sarawak - Najib - Semasa | mStar

Komitmen Betulkan Anamoli Dalam Perjanjian M'sia Bagi Sarawak - Najib

Najib beramah mesra dengan para peniaga selepas merasmikan Medan Selera Lundu pada Jumaat. Turut hadir, Amar Abang Johari (dua, kiri). Foto Bernama

LUNDU: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, beliau dan Ketua Menteri Sarawak, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg komited untuk melihat sebarang anamoli dalam Perjanjian Malaysia 1963 bagi Sarawak dibetulkan. 

Komitmen itu juga disebabkan kedua-dua mereka merupakan anak kepada pemimpin yang telah menandatangani perjanjian itu, katanya.

"Almarhum ayahanda saya (Tun Abdul Razak Hussein) menandatanganinya bagi pihak Persekutuan Tanah Melayu manakala Tun Openg, bapa Abang Johari, menandatanganinya bagi pihak Sarawak. 

"Oleh itu, sebagai anak kepada penandatangan, kami mesti menghormati terma dan syarat perjanjian itu," katanya semasa merasmikan Medan Selera Lundu yang dibina dengan kos RM4.2 juta, di sini, Jumaat.

Najib berkata, ketua menteri sebelum ini Allahyarham Tan Sri Adenan Satem, memiliki semangat kental untuk memperjuangkan hak-hak negeri ini semasa beliau mengambil alih pucuk pimpinan. - Bernama

Artikel Sebelum

Bekas Penjaga Jentera Terlepas Hukuman Mati

Artikel Berikut

"Saya Bukan Gila Kuasa Atau Primadona" - Zaid

Artikel Berkaitan