Pengusaha Wajib Timbus Lombong Bauksit - Semasa | mStar

Pengusaha Wajib Timbus Lombong Bauksit

GAMBAR FAIL

KUALA LUMPUR: Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar akan mewajibkan pengusaha bauksit di Pahang supaya menimbus, memagar dan memasang papan tanda amaran di kawasan kolam bekas lombong bauksit di negeri berkenaan.

Menterinya Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata ia susulan kes tiga kanak-kanak lemas di sebuah bekas lombong bauksit di Taman Sungai Karang Jaya, Kuantan, Sabtu.

"Saya berharap pengusaha-pengusaha lombong akan melaksanakan keperluan ini dan kementerian akan mencari satu pendekatan bagi mewajibkan semua pengusaha lombong untuk melaksanakan keperluan ini kelak," katanya seperti dilaporkan Bernama pada Ahad.

Wan Junaidi berkata beliau juga telah mengarahkan Ketua Pengarah Jabatan Mineral dan Geosains untuk menyiasat kewujudan bekas lombong sedemikian di Kuantan agar tindakan seterusnya dapat diambil dengan segera.

Katanya kementerian memandang serius kes kematian tiga kanak-kanak tersebut dan berharap pihak yang bertanggungjawab, termasuk pemaju lombong, mengambil tindakan sewajarnya dengan segera seperti yang dititahkan Pemangku Raja Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Dalam pada itu, Wan Junaidi mengingatkan semua lapisan masyarakat agar memberi perhatian serius mengenai isu tersebut khususnya ibu bapa dalam memastikan keselamatan anak-anak mereka.

Beliau juga menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga mangsa dan berharap insiden tersebut tidak berulang lagi.

Pada Sabtu, gara-gara ingin mengambil seluar yang terjatuh ke dalam kolam bekas lombong bauksit, tiga kanak-kanak termasuk dua beradik, mati lemas dalam kejadian di Taman Sungai Karang Jaya di Sungai Karang, Kuantan, Pahang.

Mangsa ialah dua beradik Salsabila Zuhairi, 12, dan adiknya Mahathir Mohamad, 7, serta rakan mereka, Nureen Ain Juwita Mohd Sharif, 10.

Lemas , Bauksit , Wan Junaidi Tuanku Jaafar

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Umno Kedah Sedia Bekerjasama Dengan PAS

Artikel Berkaitan

Tragedi Lemas: Hanya Tunggu Korban

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain