Zuriat: Kelantan Buka Pintu Poligami - Semasa | mStar

Zuriat: Kelantan Buka Pintu Poligami

KOTA BAHRU: Kerajaan Kelantan sedia membantu golongan lelaki sama ada bujang atau yang telah beristeri untuk berpoligami sebagai langkah untuk menambah zuriat di kalangan umat Islam.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Keluarga, Wanita dan Kebajikan negeri, Mumtaz Md Nawi berkata, maklumat dan kaunseling untuk tujuan itu akan diberikan bagi memastikan anak yang lahir daripada perkahwinan ini  menjadi contoh umat Islam yang baik.

"Kerajaan Kelantan akan bantu kepada mereka yang mahukan anak dengan berkahwin lagi sama ada isteri kedua, ketiga atau keempat.

"Langkah ini juga bagi mengelak golongan suami ke negara jiran untuk bernikah dan menimbulkan masalah termasuk daripada segi pembahagian harta dan hak isteri lain," katanya.

Mumtaz berkata demikian selepas menghadiri Hari Orang Kurang Upaya Ke-17 yang dilancarkan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob pada Khamis.

Beliau berkata, kerajaan negeri mahu menggalakkan lebih ramai wanita melahirkan zuriat yang boleh dididik menjadi insan cemerlang.

"Bukan untuk lelaki untuk mengambil kesempatan dengan mempunyai ramai isteri semata-mata kerana nafsu," katanya.

Beliau berkata, perkahwinan yang berasaskan nafsu dan bukannya tanggungjawab berkemungkinan akan berakhir dengan penceraian.

"Seorang suami dan bapa yang bertanggungjawab penting untuk pembesaran anak-anak daripada segi fizikal dan rohaniah," katanya.

Enam tahun lalu, kerajaan Kelantan menggemparkan ramai apabila berhasrat memberi insentif kepada sesiapa yang berhasrat berpoligami bagi memastikan ikatan itu tidak dirahsiakan daripada isteri dan masyarakat.Kelantan , poligami , Mumtaz Md Nawi

Artikel Sebelum

Biar Saya Tanggung Sendiri - Annuar

Artikel Berikut

Bot Karam: APMM Temui Dua Jaket Keselamatan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain