Teksi Malaysia Dapat Pelepasan RRC - Semasa | mStar

Teksi Malaysia Dapat Pelepasan RRC

- Gambar hiasan
SINGAPURA: Berita baik bagi pemandu teksi Malaysia apabila mereka mendapat pelepasan daripada membayar Caj Jalan Raya Timbal Balas (RRC) yang dikuatkuasakan oleh Singapura pada 15 Februari.

"RRC tidak terpakai bagi teksi asing yang berdaftar di luar negara," kata jurucakap Lembaga Pengangkutan Darat Singapura (LTA), dipetik sebagai berkata oleh TODAYonline.com pada Khamis.

Kenyataan itu adalah sebagai respons kepada pertanyaan daripada portal itu berikutan kegusaran pemandu teksi yang berpangkalan di Johor bahawa mereka akan dikenakan bayaran RRC S$6.40 apabila mereka memasuki Singapura.

Pada Khamis, akhbar Malaysia melaporkan pemandu teksi di Johor Bahru mahu Singapura memberi pelepasan kepada mereka daripada membayar RRC yang baru diperkenalkan, yang akan dikuatkuasakan pada bulan depan.

Laporan itu berkata jika dilaksanakan RRC, yang menyerupai Caj Jalan Raya Malaysia (RC), mereka harus dikecualikan, sama seperti pemandu teksi Singapura tidak tertakluk kepada kadar RC.

Memetik Pengerusi Terminal Teksi Johor Bahru-Singapura, Muhamad Najib Abdul Rahman, laporan itu berkata pemandu teksi bimbang berhubung perkara itu kerana Singapura tidak menyatakan apa-apa mengenai pengecualian mereka daripada membayar RRC.

"Kami berharap memandangkan Malaysia memberi pelepasan kepada pemandu teksi Singapura daripada membayar RC, jadi republik itu akan memberi layanan sama terhadap kami," katanya.

Beliau berkata 195 teksi Johor yang membawa penumpang ke Singapura melalui Tambak Johor akan terjejas dengan bayaran RRC, melainkan dikecualikan.

Pada 16 Januari, LTA mengumumkan semua kereta yang berdaftar di luar negara perlu membayar RRC S$6.49 setiap kali memasuki Singapura melalui Pusat Pemeriksaan Tuas atau Woodlands mulai 15 Feb 2017.

LTA berkata langkah itu adalah sebagai timbal balas RRC terhadap RC Malaysia sebanyak RM20 bagi sekali masuk yang dikenakan terhadap semua kereta asing yang memasuki Johor mulai 1 November 2016.
RRC , teksi Malaysia

Artikel Sebelum

MCA Tak Pernah Minta Jawatan TPM - Najib

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.