MB Johor Gesa Rakyat Malaysia Guna Pengangkutan Awam Ke Singapura - Semasa | mStar

MB Johor Gesa Rakyat Malaysia Guna Pengangkutan Awam Ke Singapura

KLUANG: Rakyat Malaysia yang pergi ke Singapura boleh mempertimbangkan penggunaan pengangkutan awam berbanding memandu kenderaan sendiri, kata Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Menteri Besar itu juga berkata mereka perlu melihat Caj Jalan Raya Timbal Balas (RRC) yang diperkenalkan Singapura kepada kenderaan asing yang memasuki republik itu bermula 15 Februari ini sebagai sesuatu yang positif.

"Ia adalah hak Singapura dan kita tidak boleh menghalang mereka daripada mengenakan caj tersebut terhadap kenderaan asing," katanya kepada pemberita pada sidang media semasa lawatan kerja ke Parlimen Kluang, Selasa.

Mohamed Khaled berkata majoriti rakyat Malaysia tinggal di Johor Baru dan pergi bekerja ke Singapura menaiki motosikal berbanding memandu kenderaan sendiri ke sana.

Katanya, Singapura akan menjalankan kajian terperinci sebelum membuat keputusan mengenai pelaksanaan RCC.

"Ini termasuk kesan ekonomi ke atas Singapura, memandangkan terdapat ribuan rakyat Malaysia yang bekerja di republik itu," kata Mohamed Khaled.

Mengenai kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad, beliau menasihati bekas perdana menteri itu supaya tidak membangkitkan isu politik perkauman di Johor kerana ia tidak akan diterima baik "Bangsa Johor".

Mohamed Khaled bersetuju dengan Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Sultan Iskandar bahawa Dr Mahathir menanam rasa takut di kalangan rakyat Johor mengenai kebanjiran pelabur China di negeri ini.


RCC , Singapura

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain