Jalin Kerjasama Kekang Jualan Alas Kaki Guna Helaian Al-Quran - Jaim - Semasa | mStar

Jalin Kerjasama Kekang Jualan Alas Kaki Guna Helaian Al-Quran - Jaim

MELAKA: Kerajaan negeri Melaka melalui Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim) bekerjasama dengan Badan Islam Semarang, Jawa Tengah, Indonesia dalam mengekang penjualan alas kaki menggunakan helaian kertas mengandungi tulisan Al-Quran.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Penguatkuasaan Jaim Rahimin Bani berkata kerjasama berkenaan dicapai hasil lawatannya dan Ketua Penolong Pengarah Penyelidikan Jaim Muhammad Mawardi Shafai ke Jawa Tengah, Indonesia selama tiga hari bermula 11 Disember lepas.

Beliau berkata dalam kunjungan berkenaan beliau dan Muhammad Mawardi berpeluang ke pejabat pembekal alas kaki berkenaan yang terletak di Kranggan Kecamatan Semarang, Jawa Tengah, Indonesia.

"Kami berjaya mengesan pembekal alas kaki ini melalui maklumat daripada pemborong di Krubong, Melaka dan kami berjaya rampas alas kaki yang ada, hasil aduan dan maklumat orang ramai sebelum ini.

"Di pejabat berkenaan saya berkesempatan berjumpa dengan seorang lelaki berkaitan perusahaan penjualan alas kaki di Indonesia," katanya kepada Bernama.

Pada 1 Disember lepas, Bernama melaporkan bahawa Jaim berjaya merampas lebih 500 keping alas kaki serupa dalam pemeriksaan di sebuah gudang pembekal di Krubong selepas menerima aduan orang awam berhubung alas kaki yang dilapik ayat al-Quran yang tular dalam laman sosial baru-baru ini.

Mengulas lanjut, Rahimin berkata berdasarkan hasil temu bual dengan warga emas berkenaan, didapati keluarganya mempunyai sebuah gudang besar di Japara, Jawa Tengah, Indoensia kira-kira 70 kilometer dari Semarang.

Beliau berkata lelaki itu mendakwa alas kaki yang dibekalkan syarikatnya diperoleh daripada pembekal alas kaki dari seluruh Indonesia dan mereka tidak menyedari terdapat helaian ayat al-Quran yang digunakan sebagai pelapik pada alas kaki berkenaan.

"Hasil pertemuan dengan pihak pengurusan Islam di Semarang melalui Masjid Agung Jawa Tengah, mereka menyatakan terima kasih kepada kerajaan negeri Melaka yang menyalurkan maklumat berkaitan isu alas kaki mengandungi tulisan ayat al-Quran.

"Isu berkenaan turut berlaku di Indonesia dan mendapat liputan media kerana ia menimbulkan kemarahan penduduk Islam di sana dan pihak kerajaan Indonesia melalui badan pengurusan Islam mereka sedang memantau dan mengekang penjualan alas kaki tersebut di sana," katanya.

Rahimin berkata hasil lawatan itu turut dibentangkan di peringkat Jabatan Kemajuan Islam Malaysia untuk dibincangkan di peringkat negara anggota Menteri-menteri Agama Brunei, Indonesia, Malaysia dan Singapura (MABIMS).

Beliau berkata langkah itu bagi mengelak perkara berkenaan berulang dan pihak yang tidak bertanggungjawab perlu dikenal pasti untuk diberi nasihat agar tidak melakukan perkara yang menyentuh sensitiviti agama Islam dan menimbulkan kemarahan umat Islam.

Sementara itu, katanya, peniaga di Krubong yang membeli alas kaki dianggarkan seberat lima tan bernilai lebih RM25,000 akan menyerahkan alas kaki berkenaan kepada pihaknya untuk tujuan pelupusan mengikut kaedah sebenar bagi menjaga kesucian ayat suci al-Quran.

"Berdasarkan maklumat yang diterima daripada pemborong tersebut, kami menerima banyak alas kaki seumpama itu yang dipulangkan oleh peniaga kedai dan kita sangat berterima kasih dengan tindakan mereka.

"Selain itu, orang ramai yang masih menyimpan alas kaki yang berlapikkan ayat al-Quran diminta menyerahkan kepada JAIM untuk dilupuskan," katanya.

Beliau berkata semua alas kaki berkenaan akan dilupuskan dengan cara menanamnya di kawasan yang sesuai.

JAIM

Artikel Sebelum

Adenan Satem Meninggal Dunia

Artikel Lain