Bentong Bypass Atasi Masalah Kesesakan Bandar Bentong - Semasa | mStar

Bentong Bypass Atasi Masalah Kesesakan Bandar Bentong

Menteri Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof (empat dari kiri) dan Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai (empat dari kanan) melawat Projek Central Spine Road: Bentong Bypass selepas merasmikan projek tersebut di Kampung Lebu, Khamis.

BENTONG: Projek pembinaan Central Spine Road (CSR) 'Bentong Bypass' sepanjang 28.5 kilometer (km) dengan jumlah kos sebanyak RM578.25 juta bakal mengatasi masalah kesesakan bandar Bentong apabila siap pada 2019.

Menteri Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof berkata Bentong Bypass juga dapat merancakkan ekonomi pantai timur kerana laluan itu menjimatkan jarak perjalanan dan meningkatkan aspek keselamatan pengangkutan.

Beliau menambah Bentong Bypass yang bermula berhampiran Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Bentong merupakan projek yang diberi keutamaan, ekoran masalah kesesakan teruk pada musim perayaan dan hujung minggu di bandar Bentong. 

"Bentong Bypass merupakan laluan alternatif kepada Jalan Persekutuan yang dapat memberi keselesaan kepada pengguna dan mengurangkan kesesakan lalu lintas serta menjimatkan masa perjalanan. 

"Pelaksanaan projek ini juga mengambil kira pandangan penduduk setempat yang mahu ia tidak terlalu jauh dari bandar kerana tidak mahu bandar Bentong menjadi pekan mati (selepas CSR siap)," katanya. 

Fadillah berkata demikian pada sidang media selepas meninjau tapak projek Bentong Bypass di Kampung Lebu di sini, Khamis, yang turut disertai Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai merangkap Anggota Parlimen Bentong.

Beliau menjelaskan Bentong Bypass merupakan sebahagian daripada Pakej 5 projek pembinaan CSR yang bermula dari Kuala Krai, Kelantan ke Simpang Pelangai, Pahang yang keseluruhannya sepanjang 350km dengan kos keseluruhan RM6.6 bilion. 

Pakej 5 melibatkan perjalanan dari Raub ke Bentong sepanjang 54km dan pembinaan Bentong Bypass dibahagikan kepada tiga seksyen pembinaan dan telah dimulakan secara berperingkat pada 5 November 2015. 

"Projek Bentong Bypass melibatkan pembinaan jalan baharu empat lorong dua hala dengan piawaian Jabatan Kerja Raya (JKR) R5 iaitu tahap yang tinggi, satu persimpangan bertingkat, satu jambatan dan satu vehicular box culvert (VBC)," katanya. 

Fadillah berharap kontraktor yang dilantik, Primercon Sdn Bhd dan Jabatan Kerja Raya (JKR) selaku pegawai penguasa akan melaksanakan tugas dengan baik bagi memastikan projek siap mengikut tempoh dan kos yang diluluskan.  

Mengulas mengenai CSR, Fadillah menambah selain Bentong Bypass, keutamaan dalam pelaksanaan CSR juga diberikan kepada projek laluan Mentara ke Kampung Seberang Jelai, di Pahang sepanjang 61.15km atas faktor keselamatan.

Projek itu merupakan sebahagian daripada Pakej 3 CSR iaitu dari Gua Musang, Kelantan ke Kampung Relong, Kuala Lipis yang keseluruhannya melibatkan perjalanan sejauh 92.5km.

Sementara itu, Liow berkata pembinaan Bentong Bypass akan memberi nilai tambah kepada daerah itu selepas menerima berita baik berhubung pembinaan Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) yang turut melalui bandar itu. 

"Saya berterima kasih kepada kerajaan kerana masalah kesesakan telah lama berlaku di sini menyebabkan kami membuat permohonan supaya projek Bentong Bypass diberi keutamaan. 

"Projek ini juga akan membolehkan kekayaan ekonomi dikongsi secara bersama dengan penduduk di pantai timur kerana ia akan mendekatkan jarak perjalanan dan memudahkan pengangkutan barang serta lebih selamat," katanya. -- Bernama

Bentong Bypass , Liow Tiong Lai

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain