HSR Mampu Beri Manfaat, Pacu Pembangunan Johor - MB - Semasa | mStar

HSR Mampu Beri Manfaat, Pacu Pembangunan Johor - MB

Mohamed Khaled Nordin.

JOHOR BARU: Projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) mampu memberi manfaat kepada rakyat Johor selain menyumbang kepada pembangunan negeri, khususnya di kawasan sepanjang laluan pengangkutan berkenaan.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin juga optimis projek berimpak besar itu dapat meningkatkan jaringan hubungan antara daerah-daerah Johor.

Sehubungan itu, katanya, kerajaan negeri sedang merangka perancangan bersesuaian bagi memantapkan lagi usaha-usaha pembangunan, termasuk menentukan skop tumpuan di kawasan terlibat.

Jelasnya, perancangan lebih mantap itu akan dibuat selepas mengetahui penetapan jajaran stesen-stesen di Johor bagi memaksimumkan manfaat projek HSR itu.

"Kita percaya pelaksanaan dan pembinaan projek HSR itu dapat memberi peluang serta manfaat kepada pembangunan dan pertumbuhan ekonomi Johor, khususnya di kawasan sepanjang perjalanan laluan kereta api tersebut," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas meninjau pembangunan Paragon Private and International School di sini, Khamis.

Pada 13 Disember lepas, Malaysia dan Singapura memuktamadkan perjanjian dua hala  projek HSR Kuala Lumpur-Singapura yang akan mengurangkan masa perjalanan kepada hanya 90 minit.

Projek yang dijangka siap pada tahun 2026 itu, melibatkan laluan sejauh 350 kilometer dari Kuala Lumpur dan berakhir di Jurong East, Singapura. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain