Pasukan Pakar Ditubuh, Siasat Insiden Runtuhan - Fadillah - Semasa | mStar

Pasukan Pakar Ditubuh, Siasat Insiden Runtuhan - Fadillah

Anggota bomba dan penyelamat melakukan kerja mencari mangsa yang masih terperangkap dalam kejadian struktur sebuah bangunan serta jejambat dalam pembinaan runtuh berhampiran Apartmen Abdullah Hukum di Jalan Bangsar petang Rabu. fotoBERNAMA

KUALA LUMPUR: Sebuah pasukan khas yang dianggotai pakar pembinaan daripada pelbagai agensi akan ditubuhkan untuk menyiasat punca runtuhan struktur bangunan dan jejambat berhampiran Apartmen Abdullah Hukum di Jalan Bangsar di sini petang Rabu.

Menteri Kerja Raya. Datuk Seri Fadillah Yusof berkata pasukan tersebut dianggotai pakar daripada Kementerian Kerja Raya, Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB), Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Malaysia (DOSH) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Beliau berkata pasukan itu akan menyiasat punca insiden sama ada daripada unsur reka bentuk, kualiti kerja, kekurangan pemantauan atau kecuaian keselamatan.

"Kita akan kaji semua kemungkinan punca tersebut. Kalau terbukti berlaku kecuaian, maka di bawah Akta CIDB, pemaju pembinaan boleh dibawa ke mahkamah dan didenda sehingga RM500,000 atau penjara selama dua tahun.

"Namun biarlah kumpulan pakar membuat siasatan. Mereka perlu bergabung untuk membuat siasatan secara menyuruh. Laporan siasatan dijangka akan siap dalam masa sebulan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan seminar bertajuk 'Pembinaan Mapan Untuk Masa Depan' anjuran Institut Penyelidikan Pembinaan Malaysia (Cream).

Insiden runtuhan tersebut meragut nyawa seorang pekerja kontrak warga Vietnam manakala lima yang lain dilapor cedera.

Kejadian kira-kira 3.30 petang itu melibatkan jejambat yang dalam pembinaan sepanjang 70 meter yang menghubungkan KL Eco City dengan pusat beli-belah Mid Valley.

Susulan itu Ketua Pengarah DOSH, Datuk Mohtar Musri telah mengarahkan pihak pemaju projek agar segera menghentikan kerja-kerja pembinaan.

Terdahulu Fadillah turut melancarkan Pusat Kecemerlangan Pembinaan Mapan yang merupakan pusat rujukan dan latihan berteraskan keberhasilan pembinaan mampan secara komprehensif.

Pusat itu ditubuhkan bagi memastikan industri pembinaan melaksanakan pembangunan fizikal dengan memelihara kelestarian dan keharmonian alam sekitar. - BERNAMA

runtuhan jejambat , Jalan Bangsar

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

DAP Mimpi Ngeri Melayu - Najib

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain