Urusan Membawa Pulang Jenazah Pendaki Sedang Diusahakan - Semasa | mStar

Urusan Membawa Pulang Jenazah Pendaki Sedang Diusahakan

Syed Redzuan Syed Salim Shatri.

KUALA LUMPUR: Urusan membawa pulang jenazah Syed Redzuan Syed Salim Shatri, pendaki warga Malaysia yang maut di Gunung Damavand, Iran, sedang diusahakan.

Ketua Ekspedisi, Rozaimi Mohd Said berkata pihaknya akan ke Amol bagi mendapat pelepasan pihak berkuasa Iran untuk membawa jenazah Syed Redzuan, 50, ke ibu negara Iran, Tehran, sebelum dibawa pulang ke Malaysia.

"Perkara ini akan diusahakan dengan bantuan Kedutaan Besar Malaysia di Iran," katanya kepada pemberita melalui aplikasi WhatsApp. Beliau berada di Reyneh, kira-kira 86km dari bandar Amol.

Terletak di utara Iran, Amol berada kira-kira 180km perjalanan darat dari Tehran. Gunung Damavand, gunung tertinggi di Timur Tengah, terletak di selatan Amol.

Pada Isnin, jasad Syed Redzuan ditemukan pasukan mencari dan menyelamat di Yakhar Glacier di kawasan pergunungan bersalji itu.

Syed Redzuan dan Ramli Abd Majid, 44, dilaporkan hilang di gunung setinggi 5,610 meter itu pada 20 November lepas setelah terpisah daripada anggota kumpulan pendaki yang lain.

Rozaimi seterusnya berkata pihaknya dimaklumkan bahawa tiada usaha mencari dan menyelamat (SAR) dilakukan untuk menjejaki Ramli hari ini atas faktor cuaca.

"Pihak SAR tidak memaklumkan tempoh masa tetapi berkata akan menyambung semula usaha mereka apabila cuaca semakin baik, dan ini boleh dilakukan tanpa perlu menunggu perubahan musim seterusnya," katanya.

Beliau memohon rakyat Malaysia terus berdoa supaya Ramli segera ditemui dalam keadaan selamat dan disatukan dengan keluarganya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain