Lebih 1,000 Muflis Akibat Kad Kredit - Semasa | mStar

Lebih 1,000 Muflis Akibat Kad Kredit

KUALA LUMPUR: Seramai 1,022 pemegang kad kredit diisytiharkan muflis disebabkan kegagalan menyelesaikan hutang kad itu bagi tempoh Januari hingga Jun tahun ini.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Othman Aziz memberitahu persidangan Dewan Rakyat hari ini, jumlah itu mewakili 0.03 peratus daripada 3.6 juta pemegang kad kredit utama di negara ini.

Justeru, beliau berkata Bank Negara Malaysia (BNM) telah memperkenalkan beberapa syarat pengeluaran kad kredit untuk memastikan hanya mereka yang layak dan berkemampuan sahaja diberi kemudahan kad kredit.

"Kelayakan pendapatan minimum untuk pemegang kad kredit dinaikkan daripada RM18,000 setahun kepada RM24,000 sejak 17 Mac 2011.

"Pemegang kad kredit yang berpendapatan RM36,000 setahun atau kurang hanya boleh memiliki kad kredit daripada dua pengeluar kad sahaja serta mempunyai had maksimum kredit tidak melebihi dua kali ganda pendapatan bulanan," katanya.

Othman berkata demikian menjawab pertanyaan Datuk Dr Mazian Nik Mohamad (PAS-Pasir Puteh) berhubung bilangan pemegang kad kredit yang diisytiharkan muflis.

Katanya, menerusi Garis Panduan Amalan Pembiayaan yang Bertanggungjawab, institusi kewangan dikehendaki memastikan pinjaman diberi berdasarkan kepada kemampuan individu untuk membayar semula pinjaman tanpa dibelenggu bebanan hutang melampau.

"Bank juga tidak lagi membenarkan pembiayaan berdasarkan pra-kelulusan termasuk untuk pembiayaan kad kredit," katanya. - BERNAMA

Kad Kredit , Muflis , Othman Aziz

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain