Najib Saran Kenaikan Minimum Bahan Api - Johari - Semasa | mStar

Najib Saran Kenaikan Minimum Bahan Api - Johari

Johari Abdul Ghani.

KUALA LUMPUR: Harga runcit semasa bahan api pada November sepatutnya naik sebanyak 20 seliter tetapi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak merasakan harga (peningkatan) perlu dikurangkan sedikit kepada 15 sen.

Menteri Kewangan Kedua Datuk Johari Abdul Ghani memberitahu pemberita bahawa Najib merasakan tidak adil untuk menaikkan harga bahan api terlalu tinggi.

"Berdasarkan harga Oktober, peningkatan sebenar harga sepatutnya 20 sen. Namun Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak merasakan harga (peningkatan) patut dikurangkan sedikit disebabkan kenaikan tidak boleh terlalu tinggi," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di luar Sidang Kemuncak Pasaran Modal Malaysia ke-21 Institut Kepimpinan Strategik Asia di sini Selasa.

Katanya, harga runcit semasa bahan api dikira berdasarkan harga purata pada setiap bulan.

Johari berkata selain harga minyak dunia, faktor yang diambil kira dalam menentukan harga bahan api ialah pergerakan ringgit berbanding dolar US, dengan pengukuhan ringgit berbanding dolar akan membantu menurunkan harga minyak.

Sejak 1 Disember 2014, kerajaan menerusi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, melaksanakan sistem apungan terurus bagi menentukan harga petrol dan diesel susulan pemansuhan subsidi bahan api.

Sementara itu, beliau berkata kerajaan masih menanggung subsidi RM400 juta untuk bahan api walaupun harga runcit bahan itu dinaikkan pada Selasa.

Mulai pada Selasa, harga petrol naik 15 sen berbanding bulan lepas, dengan harga runcit petrol RON95 pada RM1.95 seliter berbanding RM1.80, diesel RM1.90 seliter berbanding RM1.75 dan RON97 pada RM2.30 seliter berbanding RM2.15. - BERNAMA

subsidi , bahan api , Johari Abdul Ghani

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Minyak Masak 'Lesap' Dari Rak

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain